Port@le

Totul este altundeva!07.03.2024

A te îngropa în activitate... Tocmai acest lucru trebuie evitat. Omul devine incapabil a vedea lucrurile în perspectivă, a se detaşa, a îndepărta neliniştea şi lucrurile mărunte care îi împovărează viaţa şi îi pot devora inima. De fapt, cauza este aceeaşi aroganţă care încearcă să mă convingă că totul depinde de mine, totul mă priveşte pe mine. Şi atunci „eu”-l umple întreaga realitate şi începe prăbuşirea.

Greşeala majoră a omului modern este identificarea vieţii cu activismul, cu gândirea etc. şi de aici incapacitatea de „a trăi” pur şi simplu, adică de a simţi, de a preţui, de a trăi viaţa ca dar veşnic.

citește articolul


O excelentă revistă de cultură clujeană Eugen Cojocaru 24.05.2019

■ De înaltă ținută intelectuală și etică, revista ORAȘUL a fost fondată în anul 2006 de actualul Director Ionel Vitoc și Fundația Culturală „Carpatica” – membri de onoare: Președintele Academiei Ioan-Aurel Pop (și Rector UBB), academicienii

Marius Porumb, Dumitru Protase, profesorii universitari Radu Munteanu și Dafin Mureșanu - sub egida Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Universităților Clujene.

citește articolul


Mărturie pentru viață02.04.2018

O tânără femeie a fost internată în spital pentru o simplă apendicită. Doctorii trebuiau să-i aplice gheață pe stomac – iar la sfârșitul acestor tratamente doctorii i-au sugerat să avorteze copilul. I-au spus că aceasta era soluția cea mai bună, deoarece copilul s-ar fi născut în mod sigur cu o infirmitate.

Dar tânăra și curajoasa femeie a decis să nu întrerupă sarcina, iar copilul s-a născut. “Acea femeie era mama mea, iar copilul aceea eram eu!”, mărturisește Andrea Bocelli, celebrul tenor italian. ”S-ar putea să fiu părtinitor, dar cred că pot spune că acea alegere a fost alegerea corectă. Și cred și sper că acest lucru le va încuraja pe acele mame, foarte numeroase, care se găsesc câteodată în situații dificile, în momente complicate ale vieții, dar care vor să salveze viața copilului lor.”

citește articolul


Un sportiv hrănește o țară28.02.2018

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic, fost numărul unu mondial,  va deschide în țara sa un restaurant gratuit pentru persoanele fără adăpost și fără posibilități. El a precizat că ține să le mulțumească celor care l-au susținut.  «Vreau să redau Serbiei ceea ce Serbia mi-a dat ». Nu este prima unitate deschisă de jucătorul sârb. Acesta a inaugurat deja restaurantul « Novak » în 2009 în Belgrad și « Eqvita», un restaurant vegetarian deschis în Monte-Carlo în 2016, oraș în care locuiește familia sa. Noul restaurant propune o bucătărie ”de familie” care va oferi hrană oamenilor fără adăpost sau aflați în nevoi. Novak Djokovic și-a explicat demersul printr-un comunicat: ”Banii nu sunt o problemă pentru mine. Am câștigat destui bani cât să pot să hrănesc toată Serbia. Cred că oamenii merită acest lucru după tot sprijinul pe care mi l-au acordat. De ce hrană gratuită? Alimentația este combustibilul căruia îi atribui reușita mea. Din toate lucrurile pe care le-am experimentat în viața mea de sportiv, o alimentație sănătoasă este ceea ce m-a schimbat cel mai mult.” Impresionant gest din partea celui care era încă numărul 1 mondial cu un an în urmă și câștigător la Roland Garos. Într-adevăr, Djokovic are mijloacele pentru a veni în ajutorul celor aflați în nevoi, într-o țară care cunoaște în prezent grave dificultăți economice. El este încă, la ora actuală, tenismanul cel mai bine plătit din lume. A fost chiar primul jucător din istoria acestui sport care a depășit 100 de milioane de dolari anul trecut.

www.la-revue-de-presse.fr