RIO 2016: recorduri, lacrimi şi solidaritatePr. dr. Claudiu Băzăvan 06.08.2016

Jocurile Olimpice de la Rio, desfăşurate între 5 şi 21 august, au oferit numeroase imagini emoţionante cu cei peste 11 000 de sportivi participanţi. Au fost înregistrate recorduri mondiale şi olimpice, au fost obţinute victorii dramatice în ultimele secunde, s-au vărsat lacrimi de bucurie şi de dezamăgire.

M-au impresionat în mod special două momente, pe care le redau mai jos.

Victorie prin puterea lui Dumnezeu

Olimpicul sud-african Wayde Van Niekerk a dat slavă lui Dumnezeu, după ce a câștigat aurul și a stabilit un nou record mondial la Jocurile Olimpice. Olimpicul din Africa de Sud a câștigat primul loc în cursa de 400 de metri, depăşind cu aproape o jumătate de secundă recordul mondial vechi de 17 ani deţinut de Michael Johnson. , cu aproape o jumătate de secundă. Medalia de aur vine ca o mare victorie, deoarece acum doar 24 de ani, mamei lui Van Niekerk, care a fost, de asemenea, alergătoare, nu i s-a permis să concureze ca femeie de culoare, in Africa de Sud. Pentru milioane de oameni, victoria sa reprezintă triumful Africii de Sud asupra segregării rasiale a regimului de apartheid. Dar, în ciuda statutului său de celebritate, sporit in aceste zile, olimpicul nu a ezitat sa dea slava lui Dumnezeu. "M-am aruncat peste linia de sosire", a declarat Van Niekerk, pentru ABC.  "Și, imediat după aceea, m-am aruncat în genunchi și am mulțumit lui Dumnezeu și familiei și tuturor, pentru această seară". Când a fost întrebat despre strategia lui în curse, el a spus doar că a fost capabil să câștige pentru că el i-a avut alături pe Dumnezeu și pe poporul Africii de Sud. După ce a câștigat, acesta a postat pe Twitter o poză cu el în genunchi pe pistă, imagine însoţită de textul "Iisus a făcut-o!" și "Dumnezeu este putere!".

Wayde Van Niekerk, imediat după cursa în care a stabilit un nou record mondial: „Tot ce pot face acum este să dau slavă lui Dumnezeu!”.

Suferinţă şi solidaritate

Proba feminină de 5000 de metri a prilejuit o situaţie dramatică.  În toiul cursei  neozeelandeza Nikki Hamblin a căzut. În acel moment, atleta americană Abbey D’Agostino s-a împiedicat şi ea şi a căzut la rându-i, dar s-a ridicat imediat. Doar că nu şi-a continuat cursa, ci s-a oprit să o susţină pe cea care se afla în competiţie. Imediat a resimţit o durere puternică la genunchi, fiind încurajată de Nikki Hamblin, care tocmai reluase cursa. Deşi şchiopătau, cele două atlete au reuşit să continue cursa împreună, ajungând la linia finală, fără a se califica, informează The Sun. Pentru spiritul de fair play, Comitetul Internaţional Olimpic a decis să le permită, printr-o măsură excepţională şi fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice, participarea în finală.

Nikki Hamblin se opreşte din cursă pentru a o ajuta pe una din concurentele sale, Abbey D’Agostino.

(surse: mediafax, lacasuri ortodoxe)

De același autor