Ciorbă ardelenească cu tarhon22.08.2017
Recomandarea Conștiința
Carne porc – 500 g;
Morcovi – 3 bucăţi;
Ceapă – 2 bucăţi;
Ţelină – 1 bucată mică;
Smântână – 300 g;
Gălbenuşuri – 3;
Tarhon proaspăt sau murat în oţet;
Ulei – 15ml;
Oţet;
Sare şi piper
Spălăm carnea şi o ştergem cu un şerveţel de hârtie, după care o tăiem cubuleţe mici. Călim carnea, ca să-i dea gust bun, călim şi ceapa fin tocată, morcovii răzuiţi şi ţelina răzuită de asemenea. Punem apă sau supă de legume şi lăsăm să fiarbă până se pătrund carnea şi legumele. Între timp se amestecă smântâna şi gălbenuşul de ou. Stingem focul şi adăugăm cu polonicul zeamă caldă din oală în castronul cu amestecul de mai sus, amestecând rapid cu un tel, iar apoi se adaugă încet în oala cu ciorbă, amestecând cu polonicul continuu. Se asezonează cu sare, piper, oţet şi tarhon mărunţit după gust.
Zile de post: 1-14 august (Postul Sfintei Marii), 29 aug. (Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul), celelate zile de miercuri și de vineri.
Dezlegare la pește: 6 aug. (+Schimbarea la față).