Cozonac cu cacao și nucăValentina Georgescu 10.01.2020
Ingrediente necesare:
1. Aluat de cozonac:
- 1 kg făină albă de grâu 000 (făină pentru cozonac);
- 4 gălbenușuri (ouăle să fie la temperatura camerei);
- 300 g zahăr;
- 500 ml lapte;
- 200 g unt gras (peste 80 % grăsime);
- 14 g drojdie uscată;
- un praf de sare;
- coaja rasă de la o lămâie;
- coaja rasă de la o portocală;
2. Umplutura:
- 3 albușuri;
- 100 g zahăr;
- 200 g miez de nucă, tocat mărunt;
- 3-4 linguri de cacao;
- 2 fiole de esență de rom.
- după preferință puteți adăuga rahat (tăiat cubulețe mici) / stafide (înmuiate înainte în esență de rom ).
Mod de preparare:
Amestecăm într-un bol făina și drojdia.
Punem laptele, zahărul, sarea, coaja de lămâie, coaja de portocală, într-o oală, pe foc mediu. Lăsăm pe foc până când zahărul se topește, iar laptele este călduț (să nu fie fierbinte când îl turnăm peste făină).
Topim untul pe foc și apoi îl lăsăm să ajungă aproape de temperatura camerei.
Peste făină și peste drojdia uscată adăugăm laptele și frământăm. Adăugăm gălbenușurile frământând continuu (timp de 20 de minute-prin împăturire) și în acest timp încorporăm și untul puțin câte puțin. Lăsăm aluatul la crescut, în recipient, acoperit cu un prosop, într-un loc călduros (aproximativ 2 ore).
Între timp preparăm umplutura. Batem albușurile spumă, împreună cu zahărul. Adăugăm miez de nucă, esența de rom și cacao. Din aluat ies 2 cozonaci.
Se împarte aluatul în 2, apoi fiecare parte din nou în 2. Împărțim și umplutura în 4.
Întindem bucățile de aluat (de grosimea unui deget), punem în fiecare câte un sfert de umplutură și rulăm nu foarte strâns, formând un sul. Împletim câte 2 suluri pentru fiecare cozonac în parte.
Se ung 2 tăvi de cozonaci, se tapetează cu hârtie de copt. Punem cozonăceii împletiți și îi lăsăm să dospească în tăvi (aproximativ 1 oră), apoi îi ungem cu ou bătut. Îi introducem în cuptorul preîncălzit, la 180 g Celsius, timp de aproximativ 45 de minute (până când trec testul scobitorii).
Când sunt gata, îi scoatem din cuptor, îi lăsăm 10 minute în tăvi și apoi îi răsturnăm .
Cozonacii trebuie să „respire”, nu îi acoperim cât timp ei sunt calzi!
Așezăm cozonacii culcați pe o parte, pe grătare. Întoarcem cozonacii fierbinți de pe o parte pe alta (la 10 minute), ca să nu se turtească.
Nu îi punem în picioare. Nu îi tăiem fierbinți!
După 2-3 ore (când s-au răcit), ei se pot reașeza în forme și se pot acoperi cu cârpe curate de bucătărie.
Valentina-Alexandra Georgescu
Facebook: @alexandravatelier
Instagram: @valentinaalexandrav
Youtube: @AlexandrAV