Dovlecei cu sos de lămâie a la grec16.12.2016
Ingrediente:
-dovlecei proaspeți – 2000 g (sau conservați – 1400 g);
-ceapă – 150 g;
-ulei – 100 ml;
-făină – 50 g;
-arpagic – 400 g;
-mărar verde – 40 g;
-lămâie – 100 g;
-sare – 30 g
Dovleceii proaspeți se curăță de coajă și semințe și se taie în bucăți lungi de 5-6 cm. Când se folosesc dovlecei conservați, se scurg și se taie bucăți. Ceapa se toacă mărunt. Arpagicul se opărește și se curăță. Mărarul verde se toacă mărunt. Se extrage sucul de lămâie.
Ceapa se înăbușă în 50 ml de ulei cu 100 ml de apă. Se adaugă făina dizolvată în 100 ml de apă rece și dovleceii, se continuă înăbușirea 5-10 minute și se mai toarnă 2 litri de apă fiartă. Arpagicul se înăbușă în 50 ml de ulei cu 100 ml apă, se adaugă în vasul cu dovlecei și se fierb împreună. Spre sfârșitul fierberii se adaugă suc de lămâie, sare și mărar verde. Preparatul se servește cald.
Zile de post: 1-24 decembrie
Dezlegare la peşte: 3,4,5,6,10,11,12,13, 17, 18 decembrie
Harţi: 28, 30 decembrie