„Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul!” (Ps. 21, 30)

Humus libanezValentina Georgescu 29.11.2018

“Sufletul devine trup când mănânci, trupul devine suflet când gândești“ -  Pitagora

 

Ingrediente ( 4 porţii ):

- 250 g năut uscat;

- 7 linguri de ulei de măsline extravirgin;

- ½ morcov;

- 1 ceapă mică;

- 5 căţei de usturoi;

- zeama de la o lămâie;

- 1 linguriţă de sare;

- 1 linguriţă de turmeric;

- ½ linguriţă de bicarbonat de sodiu;

- ¼ linguriţă de piper negru;

- coriandru proaspăt / pătrunjel tocat (pentru decor);

- ¼ linguriţă de boia dulce;

- muguri de pin (opţional – după gust);

- pastă tahini (pastă de seminţe de susan, pe care o găsiţi în orice supermarket / plafar)

Mod de preparare:

Năutul uscat îl punem la înmuiat în apă rece, timp de 12 ore. Apoi îl fierbem în apă cu sare, bicarbonat de sodiu, un căţel de usturoi, ceapă, morcov, timp de 30 min – 40 min, la foc mediu. Boabele sunt fierte în momentul în care le putem zdrobi foarte uşor cu o furculiţă. Scurgem apa în care a fiert năutul şi o păstrăm într-un recipient. Punem năutul fiert în vasul unui blender şi mixăm adăugând pasta tahini, usturoiul, morcovul, ceapa, zeama de lămâie, 5 linguri de ulei de măsline, linguriţa de sare, piperul, turmericul şi puţin din zeama în care a fiert năutul. Dacă compoziţia este prea solidă mai adăugăm zeamă puţin câte puţin, până când ajungem la consistenţa dorită – mai tare / puţin mai moale, în funcţie de preferinţa fiecăruia.

Punem humusul într-un bol, formăm un cuib în mijlocul preparatului, cu ajutorul unei linguri udată în apă rece, în care adăugăm 2 linguri de ulei de măsline. Garnisim humusul cu coriandru proaspăt tocat / pătrunjel şi cu puţină boia. Dacă vă plac mugurii de pin, presăraţi-i peste humus, înainte de servire.

Îl putem servi cu lipii / pâine / foccacia, ca aperitiv acompaniat de roşii / castraveţi / ardei capia / diferite mixuri de salate.

În plus această reţetă de hummus libanez este şi de post, reprezentând o sursă importantă de proteină vegetală. Pasta tahini dă o aromă deosebită preparatului şi conţine calciu de origine vegetală. Turmericul deţine proprietăţi ce distrug viruşii şi este un antioxidant puternic. Mugurii de pin sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale şi menţin sănătatea inimii.

Poftă bună!

https://m.facebook.com/valeskitchen/

 

Zile de post: 14-30 nov, toate celelalte zile de miercuri și de vineri;

Lăsatul secului pentru postul Nașterii: marți, 13 nov;

Dezlegare la pește: 21 (+Intrarea în biserică a Maicii Domnului), 24, 25, 30 (+Sfântul Apostol Andrei), 1, 2, 3, 4, 5, 6 (+Sfântul Nicolae), 8, 9, 13,15,16, 18 dec.

Harți: 28 dec.

De același autor