Miel cu sos de smântânăMarian Paraschiv 07.04.2018
Ingrediente:
- carne de miel cu os 1 300 gr;
- morcovi 100gr;
- o ţelină 100 gr;
- pătrunjel rădăcină 85 gr;
- ceapă 100 gr;
- făină 100 gr;
- ulei 100 ml;
- unt 50 gr;
- mazăre verde din conservă 500 gr;
- ouă gălbenuşuri 2 buc;
- smântână 200 gr;
- lămâie 100 gr;
- sare 30 gr.
Mod de preparare:
Zarzavatul se curăţă şi se spală. Ceapa, ţelina, morcovii şi
pătrunjelul rădăcină se crestează în patru. Se separă albuşurile de
gălbenuşuri. Carnea de miel se spală, se porţionează, apoi se sărează.
Mazărea verde din conservă se scurge de lichid şi se trece prin jet de apă
rece. Bucăţile de miel se introduc în apă rece cu sare, se fierb, îndepărtăndu-se spuma. Se adaugă morcovii, ţelina, pătrunjelul şi ceapa,
continuând fierberea circa 30 minute. Supa obţinută se strecoară. În
100 ml de ulei se adaugă făina dizolvată cu 100 ml de apă rece, sare
şi supă 1,5 litri. Se fierbe totul vreme de 15 minute. Sosul obţinut se
strecoară şi se amestecă cu smântâna şi gălbenuşurile de ou şi totul se
fierbe 10-15 minute; se adaugă apoi bucăţile de carne şi mazărea. Sucul
de lămâie se adaugă cu puţin timp înainte de a se termina fierberea.
Preparatul se serveşte cald, cu unt topit pe deasupra.
Post: 2-7 aprilie (săptămâna Pătimirilor);
Dezlegare la pește: 1 aprilie (Duminica Floriilor), 18, 20, 25, 27 aprilie;
Harți: 11, 13 aprilie