Pește cu sos hollandaise03.12.2017
Ingrediente:
1 kg șalău;
3 gălbenușuri de ou;
50 gr făină;
200 gr unt;
50 gr zarzavat;
1 lămâie
Modul de preparare:
Se fierbe șalăul astfel: întâi fierbem zarzavatul cu sare și apoi punem peștele; după ce a fiert, îl scoatem și îl curățim de pielițe și de aripi. Pe urmă se pune în farfurie și se toarnă peste el următorul sos hollandaise: se încinge untul, se adaugă făina, se stinge cu supă, se adaugă gălbenușurile și zeama de lămâie; dacă se întâmplă de se brânzește sosul, se ia o bucățică de unt, se frământă cu făină și se pune în sos. Când sosul e gata, se toarnă peste pește. Se servește cu cartofi fierți cu sare și acoperiți cu unt.
(Rețetă publicată în cartea „Rețete culese de la cinci brașovence” autori: Maria Braniște, Marioara Popovici, Valeria Căliman, Sânziana Migia, Mălina Dumitrescu, publicate de bucureșteanca Georgeta Filitti)
Post: 15 nov-24 decembrie (postul Nașterii Domnului)
Dezlegare la pește: 21 nov (+Intrarea în Biserică a Maicii Domnului), 23, 25, 26, 30 (+ Sfântul Apostol Andrei), 2 decembrie, 3, 4, 5, 6 (+ Sfântul Ierarh Nicolae), 7 (+ Sfânta Muceniță Filoteea), 9, 10, 12 (+ Sfântul Ierarh Spiridon) 16, 17, 18.
Harți: miercuri 27 (+ Sfântul Arhidiacon Ștefan), vineri 29