„Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul!” (Ps. 21, 30)

Prăjitură leneșă - cu mereValentina Georgescu 17.10.2022

Ingrediente aluat:

200 g unt rece, tăiat cuburi;

1 ou;

5 linguri de zahăr brun;

2 linguri de smântână;

400 g făină;

1 praf de sare;

 

Ingrediente umplutură:

1 kg de mere decojiteși date prinrăzătoare

3 linguri de zahăr brun;

2 linguri de ulei;

2-3 linguri de scorțișoară (în funcție de preferință)

Preparare:

Prima dată preparăm umplutura. Punem într-o cratiță toate ingredientele pentru umplutură (Atenție! Merele le lăsăm cu tot cu zeamă, nu le scurgem!). Lăsăm compoziția pe foc mic, până când se evaporă toată partea lichidă, iar apoi o lăsăm să se răcească.

În timp ce umplutura noastră se răcește, preparăm aluatul. Punem într-un bol ingredientele pentru aluat și omogenizăm totul cu ajutorul mâinilor. Compoziția este una nisipoasă. S-ar putea să credeți că aluatul mai are nevoie de lichid. Nu este necesar decât dacă făina este foarte uscată și în acest caz putem adăuga o lingură de lapte. Separăm aluatul în 2 părți (una pentru bază, iar cealaltă pentru partea de deasupra). Pe o tavă punem hârtie de copt și apoi întindem partea de jos cu ajutorul mâinilor,   modelând-o. Adăugăm merele, peste care punem cealaltă parte de cocă, fărâmiţată cu ajutorul degetelor. Prăjitura se coace timp de cca 30-40 de minute, la foc mediu (160 grade la cuptor electric cu ventilație), până este coaptă. Deasupra putem adăuga zahăr pudră, în funcție de preferință.

Poftă bună, dragilor!

Facebook &Instagram: @valentinaalexandrav

 

De același autor