Prăjitură leneșă - cu mereValentina Georgescu 17.10.2022
Ingrediente aluat:
200 g unt rece, tăiat cuburi;
1 ou;
5 linguri de zahăr brun;
2 linguri de smântână;
400 g făină;
1 praf de sare;
Ingrediente umplutură:
1 kg de mere decojiteși date prinrăzătoare
3 linguri de zahăr brun;
2 linguri de ulei;
2-3 linguri de scorțișoară (în funcție de preferință)
Preparare:
Prima dată preparăm umplutura. Punem într-o cratiță toate ingredientele pentru umplutură (Atenție! Merele le lăsăm cu tot cu zeamă, nu le scurgem!). Lăsăm compoziția pe foc mic, până când se evaporă toată partea lichidă, iar apoi o lăsăm să se răcească.
În timp ce umplutura noastră se răcește, preparăm aluatul. Punem într-un bol ingredientele pentru aluat și omogenizăm totul cu ajutorul mâinilor. Compoziția este una nisipoasă. S-ar putea să credeți că aluatul mai are nevoie de lichid. Nu este necesar decât dacă făina este foarte uscată și în acest caz putem adăuga o lingură de lapte. Separăm aluatul în 2 părți (una pentru bază, iar cealaltă pentru partea de deasupra). Pe o tavă punem hârtie de copt și apoi întindem partea de jos cu ajutorul mâinilor, modelând-o. Adăugăm merele, peste care punem cealaltă parte de cocă, fărâmiţată cu ajutorul degetelor. Prăjitura se coace timp de cca 30-40 de minute, la foc mediu (160 grade la cuptor electric cu ventilație), până este coaptă. Deasupra putem adăuga zahăr pudră, în funcție de preferință.
Poftă bună, dragilor!
Facebook &Instagram: @valentinaalexandrav