Sarmale în foi de viță-de-vie Valentina Georgescu 02.10.2019

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată din pulpă de pui sau 1 kg carne tocată din amestec de pulpă de pui și pulpă de curcan;
  • foi de viță-de-vie: 40 de bucăți (mari);
  • 4 linguri de pastă de tomate;
  • 4 linguri de ulei;
  • 3 linguri de cimbru;
  • 4 crenguțe de cimbru uscat;
  • 3 lingurițe de piper negru;
  • 2 linguri de boia de ardei dulce;
  • 1 pahar de vin alb sec;
  • sare;
  • 50 g orez, bob rotund;
  • 2 cepe albe mari, date prin răzuitoarea mică

Mod de preparare:

Într-un bol omogenizăm: carnea tocată, ceapa, orezul, 2 linguri de pastă de tomate, cimbrul, piperul, sarea (în funcție de cât de sărate sunt frunzele de viță-de-vie!), boiaua dulce.

Dacă frunzele de viță-de-vie sunt proaspete, le spălăm  și le opărim înainte. Dacă folosim frunze din saramură, le clătim în apă rece.

Învelim sarmalele în foi de viță-de-vie. Luăm pe rând câte o frunză, așezăm o lingură de compoziție, rulăm și strângem la ambele capete. Așezăm sarmalele într-o oală încăpătoare (rezistentă și la cuptor), peste crenguțele de cimbru puse la baza oalei, astfel încât să împiedicăm lipirea sarmalelor de recipient. După ce așezăm toate sarmalele, punem deasupra un rând de frunze de viță-de-vie.

Dizolvăm 2 linguri de pastă de tomate în 800-900 ml de apă și 4 linguri de ulei. Sarmalele trebuie să fie acoperite de lichid, iar dacă mai estenevoie, adăugăm apă și în timpul fierberii. Lăsăm să fiarbă la foc mediu, timp de o oră. Apoi adăugăm în oala cu sarmale paharul de vin și o introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius (foc mediu), pentru aproximativ 1 oră și jumătate.

Sarmalele le putem servi cu smântână sau cu iaurt grecesc. Să aveți poftă bună, dragii mei!

 

Facebook: https://www.facebook.com/valesatelier/ ( Vale’s Atelier )

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCPY8F7UvCS6kS5czfQS6hEg ( AlexandrAV )

 

Zile de post: Sâmbătă, 14 septembrie +Înălțarea Sfintei Cruci, toate zilele de miercuri și vineri din lună

De același autor