Sarmale moldoveneştiMarian Paraschiv 28.12.2022

Ingrediente:

• Carne de porc - 550 gr;

• Ceapă - 150 gr;

• Untură -150 gr;

• Orez - 50 gr;

• Varză acră - 2,5 kg,

• Pastă de roşii - 50 gr;

• Boia de ardei - 1 gr;

• Piper - 3 gr;

• Cimbru - 1 gr;

• Roşii proaspete - 500 gr;

• Costiţă afumată - 100 gr;

• Sare - 20 gr;

• Mărarseminţe - 10 gr.

Mod de preparare:

Carnea se curăţă de pieliţe, se taie în bucăţi mici, se trece prin maşina de tocat, se

amestecă cu ceapa prăjită, orezul fiert pe jumătate, boiaua de ardei, piperul, cimbrul şi sarea. Sărmăluţele moldoveneşti sunt mici, de dimensiunea unei nuci. După modelare, sărmăluţele se înfăşoară câte 7-8 într-o foaie mare de varză. Sarmalele se pun la fiert într-o oală de pământ cu pereţi înalţi. Pe fundul vasului se pun foi de varză, apoi un rând de sarmale şi altul de varză tăiată fâşii subţiri, ultimul rând va fi din varză tăiată fâşii subţiri. Costiţa afumată şi tăiată cubuleţe se pune printre sarmale. Deasupra se toarnă pasta de tomate dizolvată în apă, roşiile proaspete opărite, decojite şi tăiate în patru şi sămânţa de mărar. Sarmalele se fierb

în borş sau apă, la început pe plită la foc mic, apoi în cuptor, iar dacă există posibilitatea, în cuptorul de pământ. Se servesc fierbinţi, cu mămăliguţă. Un deliciu, vă asigur!

De același autor