„Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul!” (Ps. 21, 30)

Sive cu carne de iepureMarian Paraschiv 04.10.2016

Materii prime:

Cantitate brută pentru 10 porții

praznicale
  • carne de iepure cu os, 2000 g;
  • morcovi 150 g;
  • ceapă 250 g;
  • rădăcină de țelină 100 g;
  • cimbru 1 g;
  • arpagic 800 g;
  • foi de dafin 0,25 g;
  • ciuperci proaspete 500 g (ciuperci conservate 250 g);
  • costiță afumată 250 g;
  • vin roșu 250 ml;
  • ulei 150 ml;
  • făină 50 g;
  • usturoi 25 g;
  • sânge de iepure 100 ml;
  • baiț 1000 ml;
  • coniac 25 ml;
  • piper 2 g;
  • sare 30 g;

Iepurele se ține în baiț 12 ore. Ceapa se taie felii subțiri, a la julienne, rădăcina de țelină și morcovii se taie felii, iar usturoiul se toacă mărunt. Arpagicul se opărește și se curăță. ciupercile proaspete se taie lame. Dacă se folosesc ciuperci conservate, se scurg, se trec prin jet de apă rece și se taie la fel. Costița afumată se taie cuburi.

Mod de preparare:

Iepurele se scoate din baiț, se porționează și se sărează. Carnea se înăbușă în 100 ml ulei și 100 ml de apă aproximativ 15-20 minute. Se adaugă ceapă, morcovi, țelină, foi de dafin, cimbru, usturoi, un litru de baiț, apoi se fierb 15-20 de minute. Se adaugă sângele de iepure, făina dizolvată în 50 ml de apă, 150 de ml de vin și se fierb circa 10 minute. Carnea se scoate, iar sosul se strecoară prin sită. În sosul obținut se adaugă coniacul, restul de vin și piper. Separat costița se prăjește în 50 ml de ulei. În uleiul rămas se adaugă arpagic și ciuperci, se înăbușă, apoi se amestecă cu costița prăjită. Carnea se așează în tavă, se adaugă ciuperci, costiță, arpagic şi sos, apoi se introduce în cuptor, circa 10-15 minute. Preparatul se serveşte cald.

Zile de post:

Miercuri, 14 (+ Înălţarea Sfintei Cruci);

Toate zilele de miercuri şi de vineri

De același autor