Spaghete cu sos de ciuperci15.11.2016
Recomandarea noastră pentru începutul postului Naşterii Domnului
(pentru 2 porţii)
Ingrediente:
200 gr spaghete;
sos de ciuperci;
500 gr ciuperci champignon;
1-2 căţei de usturoi;
30 ml vin alb sec;
2 linguri cu vârf de sos de rosii;
1 fir rozmarin;
1/4 linguriţă cimbru uscat;
1/2 linguriţă pudră de hribi;
sare, piper negru;
2-3 linguri ulei
Modul de preparare: Se curăţă ciupercile de codiţe şi se taie felii. Apoi se sotează în uleiul încins, presărate cu sare şi piper negru, la foc mare, amestecând din când în când. Când ciupercile sunt moi şi apa s-a evaporat, se adaugă usturoiul strivit şi se sotează încă 1 minut. Se stinge cu vin şi se lasă până se evaporă. Se adaugă sosul de roşii, cimbrul, rozmarinul şi pudra de hribi. Se adaugă şi 1/3 cană de apă. Se fierbe totul cu capac, până sosul scade (cca 10 minute). Jumătate din ciuperci se pun în blender şi se mixează până devin pastă. Se amestecă cu restul ciupercilor. Se drege sosul de sare. În acest timp se fierb spaghetele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se scurg pastele şi se pun peste sosul de ciuperci. Se amestecă bine. Se servesc stropite cu ulei de măsline (în afara postului se presară parmezan).
Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului: luni, 14 nov.
Zile de post: toate zilele de miercuri şi de vineri, marţi 15-30 nov;
Dezlegare la peşte: + Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni, 21 nov), sâmbătă 26, duminică 27, miercuri 30 (+ Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor).