„Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul!” (Ps. 21, 30)

Storceag de somn – regina ciorbelor pescăreştiMarian Paraschiv 06.08.2018

*Storceagul este o ciorbă de peşte specifică Deltei Dunării. Nu trebuie confundată cu ciorba de peşte lipovenească.

Ingrediente:

-somn file: 500 g;

-ardei gras: 150 g;

-ceapă: 250 g;

-cartofi: 200 g;

-morcovi: 150 g;

-roşii: 150 g;

-smântână: 200 g;

-leuştean verde;

-lămâie;

-oţet;

-un gălbenuş de ou.

Mod de preparare:

Peştele se dă cu sare şi se pune la rece. Se pune apa la fiert (circa 2 litri). Se taie mărunt morcovii, ceapa şi ardeiul gras şi se pun în ulei la călit, la foc mic. După 3–4 minute se adaugă şi roşiile care au fost între timp decojite şi tăiate cuburi. Se lasă la călit foarte puţin şi se adaugă şi apa care a fost pusă la fiert. Se adaugă şi cartoful tăiat cuburi. Se adaugă apoi peştele tăiat tot cuburi şi se lasă la fiert 10–15 minute. Se pune lămâia care a fost decojită şi tăiată cubuleţe. Separaţi gălbenuşul unui ou, amestecaţi-l cu 3–4 linguri de smântână şi cu puţină zeamă de ciorbă ca să fie fluid. Opriţi focul şi adăugaţi peste ciorbă amestecul de gălbenuş cu smântână. Dregeţi cu oţet după gust. Puneţi cât mai mult leuştean verde. În farfurie puneţi piper pisat şi serviţi cu ardei iute.

 

Zile de post: 1-14 august (postul Sfintei Marii)

-toate celelalte zile de miercuri și vineri din lună

Dezlegare la pește: luni, 6 august (+Schimbarea la față)

miercuri, 15 august (+Adormirea Maicii Domnului)

De același autor