Tartă cu lămâie Valentina Georgescu 05.02.2019
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
- 120 g unt foarte rece;
- 300 g făină de orez;
- 50 g făină de secară;
- 100 ml apă rece;
- 2 gălbenuşuri;
- 1 lingură de miere;
- praf de sare;
Pentru crema de lămâie:
- 150 g unt;
- 200 ml suc de lămâie;
- coajă rasă de la 2 lămâi;
- 8 ouă;
- 200 g miere
Mod de preparare:
- Aluatul de tartă:
Într-un bol mai mare punem făina de orez, făina de secară, unt (tăiat cuburi mici), praf de sare şi amestecăm cu mâinile. Formăm astfel un aluat omogen, cu textura asemănătoare celei a pesmetului. Adăugăm în compoziţie apa, gălbenuşurile, mierea. Frământăm aluatul până când acesta nu mai este lipicios. În cazul în care mai este lipicios şi nu se desprinde de pe mâini, mai adăugăm 1 sau 2 linguri de făină de orez. Punem aluatul pe blatul de bucătărie, îl mai frământăm puţin şi formăm un cerc plat. Îl împachetăm în folie de plastic şi îl introducem în frigider, pentru 15 minute. Scoatem aluatul din frigider, îl despachetăm şi îl punem în tava de tartă. Modelăm cu mâinile, până când acesta este întins cât de cât uniform. Nu vă speriaţi dacă aluatul nu este foarte legat, este aşa din cauza făinei de orez. După ce modelaţi, înţepaţi cu furculiţa, pentru a nu se umfla foarte mult în momentul coacerii. Punem tarta la frigider, pentru 15 minute. După ce aceasta a stat în frigider, aşezăm pe ea o foaie de copt şi în interiorul foii, boabe de năut /fasole (nu contează tipul boabelor, acestea sunt necesare pentru a împiedica umflarea tartei, în momentul coacerii). Introducem tarta în cuptor, pentru 15 minute, la temperatura de 200 grade Celsius. Scoatem aluatul din cuptor, înlăturăm hârtia cu boabele şi o reintroducem în cuptor, la temperatura de 170 grade Celsius, pentru aproximativ 15 - 20 minute, până când tarta devine aurie.
- Crema de lămâie:
Pregătim crema pe bain-marie. Într-un castron mai mare avem ouăle, pe care le amestecăm cu ajutorul unui tel. Adăugăm mierea, coaja de lămâie, sucul de lămâie, untul şi amestecăm ceva timp, până când conţinutul devine omogen. În momentul în care crema este legată, aceasta este gata. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Turnăm crema de lămâie în aluatul de tartă şi o mai introducem în cuptor, la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 5-10 minute. Ea trebuie să fie coaptă pe margini, iar mijlocul ei moale. Tarta noastră este gata. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Eu am ales să o decorez cu fulgi de migdale, o puteţi decora cu orice vreţi voi, cu ce vă place. O transferăm pe un platou şi o lăsăm la frigider, pentru 3 ore/peste noapte. Aceasta a fost reţeta noastră, o tartă într-o variantă mai sănătoasă. Vă urez poftă bună!
- Reţeta o găsiţi şi în varianta video, pe canalul meu de youtube: Valentina Alexandra https://youtu.be/5Iwj_zkNjRE
- Tips: Eu am folosit unt de capră. Acesta este mai sănătos decât cel de vacă, mai sărac în grăsimi, nivelul colesterolului este mai scăzut şi are un conţinut mai ridicat de minerale şi vitamine.