Micro-testamentul monahiei DANIELASilviu Alupei 09.03.2021
■ La 01 februarie 2021, de ziua Înainte a Prăznuirii Domnului, la vârsta de 90 de ani, a plecat (la Cer) Maica Daniela, stareța Mănăstirii Vladimirești, din județul Galați (născută în comuna Liești, județul Galați, în 1930).
■ Ca reporter Conștiința, am participat la înhumarea acestei eroine a monahismului românesc postbelic, care a traversat – cu viața sa – trei dictaturi succesive, în plus de al Doilea Război Mondial, apoi seceta (1946-1947) și sărăcirea (jefuirea) Țării de către armata de ocupație sovietică, dublată de barbara prigoană anti-religioasă…
■ Maica Daniela (Sevastița Nedelcu) a făcut parte din generația monahilor care a străbătut final de secol XX și de mileniu, cu început de secol XXI și de mileniu III.
■ Maica Daniela s-a dus în fața Mântuitorului Hristos cu un „C.V.” cutremurător (pentru atei), înălțător (pentru creștinii Bisericii…).
■ Adolescența și „liceul” – la Mănăstirea Vladimirești, ca„ soră” la vârsta de 16 ani și apoi ca monahie…
■ „Facultatea” – în închisorile comuniste pentru femei creștine, pentru monahii, începând cu anul 1955, după desființarea barbară a mănăstirii, prin arestarea și prigonirea continuă a celor 320 de călugărițe, fecioare (a îndurat ani grei de chinuri în cumplita închisoare de femei de la MISLEA!)
■ „Masteratul” – efectuat sub prigoană atee, bolșevică, după anii de închisoare comunistă, cu interdicția de a mai purta vreodată rasa călugărească și încadrarea în vreo mănăstire din „R.P.R – R.S.R”!
■ „Doctoratul” – dat în… Catacombele Ortodoxiei Românești (cu slujbe, Sfinte Liturghii în ascuns; cu posturi aspre și rugăciuni curate către Măicuța Domnului, pentru prăbușirea dictaturii comuniste atee, cu rugăciuni speciale pentru iertarea păcatelor Neamului nostru).
■ A avut un talent înnăscut pentru artă (provenea dintr-o familie cu multe rude „pictori”) – talent cultivat apoi, în condiții grele, pentru a obține atestatul de „pictor de biserici” și „pictor de icoane”; a pictat 28 de biserici ortodoxe din întreaga țară și a realizat nenumărate icoane, după ce a înființat, organizat și dezvoltat un mare și important atelier de pictură bisericească, în cadrul Mănăstirii Vladimirești, după 1990, cu binecuvântarea Patriarhiei B.O.R.).
■ La vârsta de 75 de ani, Maica Daniela și-a asumat responsabilitatea de a primi postura de stareță a mănăstirii, după trecerea la Domnul a Maicii Veronica, în anul 2005 (fondatoarea așezământului monahal de la Vladimirești - Galați).
■ Cu binecuvântarea P.S. Casian, Episcopul Dunării de Jos, Maica Daniela a condus obștea monahală timp de 16 ani, continuând munca tenace a Maicii Stavrofore Veronica, pentru dezvoltarea și înflorirea materială a mănăstirii.
■ Maica Daniela a viețuit împreună cu o parte din elita monahismului românesc interbelic și postbelic. Mă refer și la maica mare muceniță Mihaela (prof. Marieta Iordache din Nicorești, județul Galați, șefa de promoție a Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, considerată geniul moral al studentelor românce din epoca interbelică; maica Mihaela Iordache a intrat în monahism la Vladimirești, după căderea dictaturii antonesciene, ajungând repede iconom al mănăstirii, jefuite sistematic de comuniștii barbari; Supranumită și „Sfânta Închisorilor”, maica Mihaela Iordache a fost martirizată de Securitatea NKVD în închisoarea de femei de la Miercurea Ciuc, aruncată într-o groapă comună, acolo unde cu peste 20 de ani în urmă, sfârșise, tot ca martir, și fratele său, universitarul Nicoară Iordache, asasinat de dictatura carlistă).
■ Maica Daniela Nedelcu a stat apoi în preajma monahiei – filolog inegalabil, cărturar și poet mistic al temniței – Zorica Teodosia Lațcu, care a tradus 80% din conținutul lucrării FILOCALIA (cu binecuvântarea părintelui martir Arsenie BOCA); Maica Teodosia Zorica Lațcu știa cinci limbi străine, la perfecție (un geniu lingvistic al Neamului Românesc, în epoca interbelică); ambele monahii, mucenițe ale lui Hristos – Maica Mihaela Iordache și Maica Teodosia Lațcu – au mormintele, azi, în cimitirul mănăstirii Vladimirești, acolo unde este acum și crucea cu mormântul eroinelor monahii, starețe, Maica Veronica și Maica Daniela.
■ Maica Daniela s-a format duhovnicește, în spirit de jertfă permanentă pentru ortodoxismul românesc carpatin, în preajma curajosului teolog, monah, cleric ortodox Ioan (Silviu) IOVAN – vocea teribilă a monahismului prigonit, în anii staliniști, care – în calitate de duhovnic al mănăstirii Vladimirești, a semnalat lumii printr-un memoriu zguduitor, adresat autorităților comuniste și Patriarhului BOR (PF Iustinian Marina) și preluat, mai târziu, de „Radio Europa Liberă” și „Vocea Americii”, cu tipărire în volum special după 1990; Martirul pr. Ioan Iovan scria, în acel document (înregistrat chiar și la Cancelaria Sinodului BOR) că „mănăstirea Vladimirești este prigonită cumplit, deoarece reprezintă un centru mistic în coasta Rusiei sovietice, bolșevice[...]”.
■ Iată parte din „C.V.”-ul unei eroine a monahismului românesc postbelic, Maica Daniela! Cu 70 de ani plini de suferință cristică la final de mileniu II și cu 20 de ani plini de lacrimi fierbinți pentru întoarcerea la credință a societății românești post-comuniste, în mileniul III (invadat după cum vedem azi, de pandemism, de neo-marxism și de globalism satanist; fapt care nu a surprins-o pe maica Daniela, anul trecut, în 2020, la 20 septembrie, când împlinise 90 de ani, dar care i-a provocat neliniște din cauza lipsei de reacție a oamenilor cu carte din România, a intelectualilor creștini, care au uitat repede ce a însemnat comunismul și marxismul!)
■ Reproduc un fragment din micro-testamentul Maicii Starețe Daniela: „Răbdare în Hristos și rugăciune cu viață curată, ca să ne vedem DINCOLO, mântuiți!”