„Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele!” (Rom. 12, 21)

"Dacă vreţi preoţi mai buni, naşteţi-i!"Vlad Mușat 24.10.2017

Nu sunt nedus la biserică, dar datoria mea de creștin este să merg la Sfântul Maslu, la Sfânta Liturghie, de fiecare dată când acestea se săvârșesc. De ce nu merg mai des, când am ocazia? Pentru că inventez scuze, sau nu am răbdare, sau îmi găsesc o altă ocupație. Și sunt trist, sunt trist pentru că am ratat încă o întâlnire cu Hristos, n-am aprins lumânări pentru tata, pentru cei decedați din familie, nu m-am rugat pentru mama, pentru cei bolnavi. Vedeți cât de mult am pierdut? Sufletul îmi rătăcește într-o temniță ale cărei gratii sunt construite dintr-un aliaj foarte rezistent, din lene și indiferență.

De ce ne lăsăm manipulaţi?

Știu, veți spune că nu trebuie să treci pe la biserică pentru a fi un creștin adevărat, până la urmă, „credința e în suflet”. Asta e ca și cum ai spune că ești un copil cu un comportament ireproșabil, dar nu-ți vizitezi niciodată părinții. Sau am tot auzit o altă inepție: „nu mă duc la biserică, pentru că preoții cer bani”. Iar un subiect cu care suntem manipulați. Eu, când merg la Sfânta Liturghie de exemplu, nu sunt obligat de nimeni să dau vreun ban. Revin la mass-media, după cum se poate observa ne sunt băgate pe gât tot felul de știri negative. Atunci când un preot păcătuiește, se face vâlvă mare, iar televiziunile fac bani de pe urma prostiei noastre. Au fost de curând două cazuri mult dezbătute. Sigur că trebuie să se facă dreptate, ce au făcut este de nepermis, dar eu sunt creștin ortodox nu datorită lui Pomohaci și a altora asemenea lui. Nu trebuie să ne găsim scuze în momentul în care credința este slabă. Trebuie să ne întărim, să redevenim onești.

Binele nu face rating!

Acum, mă întreb de ce nu se discută mai des despre campaniile umanitare, sunt mulți preoți care adoptă copii, care hrănesc și ajută suflete. Poate pentru că binele nu e făcător de rating? În mentalul colectiv se produce această confuzie, că toți preoții sunt hoți, avari, curvari etc. Sfatul meu este să mergeți și să vedeți cu ochii voștri ce face un duhovnic, un paroh și apoi să vorbiți. Nu spun că nu există uscături, dar nu putem pune etichete tuturor. Părintele Arsenie Boca spunea: „Dacă vreți preoți mai buni, nașteți-i!”. Uităm de păcatele noastre şi aruncăm cu pietre în cel ce greșește. Mai bine am culege pietrele și am construi lăcașuri de rugăciune.

Dumnezeu dorește îndreptarea păcătosului, nu moartea acestuia!

Reperul, la îndemână

Dincolo de minciuni, scormoniri, noi, creștinii, trebuie să susținem învățătura lui Hristos. Dacă răsfoim paginile istoriei poporului nostru, observăm că doar Dumnezeu ne-a ajutat să rămânem uniți, deși alte popoare, imperii, au vrut să ne cânte prohodul. Paradoxal, am reușit să le ținem piept tuturor, dar am fost învinși de noi înșine.

Simt acest popor debusolat, asemeni unei turme de oi îndepărtate de păstor, care se apropie de colții lupilor înfometați. Occidentul ne propune o „societate perfectă”, fără prea multe reguli, o societate în care Ortodoxia este aruncată în derizoriu, iar Hristos prezentat ca un om de rând. Totul este ambalat frumos sub pretextul libertății și al egalității. Reperul nostru în aceste zile halucinante? Crucea pe care Hristos a sfințit-o cu sângele Său, eliberând de la osânda veșnică întreaga umanitate.

Eu sunt creștin ortodox nu datorită lui Pomohaci și a altora asemenea lui. Nu trebuie să ne găsim scuze în momentul în care credința este slabă. Trebuie să ne întărim, să re­devenim onești!

 

De același autor