Provocarile zilei

Profanare de cruci și morminteMarian Scarlat-Ghițeanu 16.07.2019

  • La Valea Uzului, necuratul umblă cu saci menajeri şi lacăte pe poarta cimitirului.

„Trebuie să apărăm şi să cultivăm unitatea de credinţă şi neam, pentru a promova demnitatea poporului român în dialog şi cooperare cu celelalte popoare ale lumii.” – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul Centenarului Statului Național Unitar

citește articolul


Dreptul de a nu fi informatGabriela Băducu 25.04.2019

”S-ar părea că diavolul este licențiat cu summa cum laude în jurnalism”

Încă de la sfârșitul anului trecut, 2019 se anunța a fi un an plin de evenimente importante, care în mod esențial aveau să-l vizeze pe cetățeanul conștiincios și responsabil. Un an electoral în care, pe măsură ce timpul se scurge, problemele sensibile ale societății românești se acutizează și nevoia politicienilor de a-și atrage simpatia, crește.

citește articolul


Bioetica spirituală și culturală a dezvoltării economiei durabileMihai Valică 12.12.2018

De-a lungul secolelor, una dintre cele mai importante activităţi economice a fost comerţul, de aceea în Sf. Scriptură există multe trimiteri la această acti­vitate. Unii specialişti consideră că ştiinţa economică a precedat toate celelal­te ştiinţe sociale şi ale naturii, cu excepţia fizicii.

■ Comercianţii cu spirit creştin sunt definiţi ca fiind negustorii cu bună mă­sură. Comercianții fără principii etice consideră esenţa activităţii economice doar profitul cu orice preț, sau mai bine spus, conform principiului hedonist, maximizarea profitului în raport cu efortul depus, sau minimizarea efortu­lui, a resurselor intrate în raport cu efectul scontat aşteptat. În ultima cate­gorie se încadrează, conform sociologiei economice a bioeticii spirituale și sociale, corporatiștii moderni, care și-au făcut codul lor de „etică economică” nederanjați, încă, de vreo lege națională.

citește articolul