O iubire de care nu te poți săturaGabriela Băducu 09.12.2022

”Dacă viața noastră se limitează doar la ceea ce este palpabil, amărăciunea lumii ne va seca sufletele destul de curând.”

Federația Rusă a fost recunoscută deunăzi drept stat care sponsorizează terorismul și recurge la mijloace teroriste. Chiar dacă nu are forță obligatorie, conform rezoluției adoptată cu câteva zile în urmă de Parlamentul European, acțiunile invadatoare ale Rusiei în Ucraina sunt declarate acte de terorism și crime de război - sursa: www.europarl.europa.eu

Absurdul se răspândește

Dacă acestea sunt veștile din Europa de Est, în Peninsula Arabică se desfășoară cea mai așteptată competiție sportivă, Campionatul Mondial de Fotbal. Organizat pentru prima dată într-o țară arabă majoritar musulmană, turneul internațional nu a fost lipsit de evenimente, astfel încât FIFA riscă să fie data în judecată de Federația Germană de Fotbal, pentru că nu le-a fost permis căpitanilor a șapte echipe naționale concurente să poarte în timpul meciurilor banderola având culorile curcubeului, în semn de susținere a comunității LGBT. Și cum aceste noutăți nu ar fi fost de ajuns, pare că fenomenele meteorologice din ultima vreme nu sunt decât o oglindire a simțămintelor noastre, ale frământărilor noastre din fiecare zi. Ploile puternice și vijeliile fac ravagii pe coasta mediteraneeană a Europei, unde și-au pierdut viața câțiva oameni, iar Veneția este amenințată de inundații puternice. Peste ocean, în statul american New York, a fost decretată stare de urgență din cauza furtunii de zăpadă care a făcut victime în rândul oamenilor, câțiva dintre aceștia pierzându-și viața din cauza complicațiilor cardiace, ca urmare a efortului depus la deszăpezirea aleii din fața casei. Se pare că oriunde ne-am arunca privirile, găsim haos, frustrări, orgolii imense ori indiferență crasă, dar nu găsim nădejdea, certitudinea că Dumnezeu veghează asupra noastră, pentru că prea mulți oameni L-au exclus pe Dumnezeu din viața lor.

O generație în derivă?

Mărturisesc cu stupoare că pe măsură ce întâlnesc mai mulți colegi de gerație, mi se întărește convingerea că majoritatea persoanelor cu vârstele cuprinse între 25 și 35 de ani sunt atee. Este imposibil să nu fi observat și dumneavoastră numărul crescând al tinerilor care se concentrează pe cariere de succes, adepții pragmatismului, pentru care existența lui Dumnezeu este o chestiune științifico-fantastică, iar credința într-un Creator atotputernic nu are nicio utilitate practică. Să crezi în Dumnezeu este desuet, iar a merge pe la biserică este un obicei arhaic și lipsit de sens. Pentru aceste persoane, misterul lumii este deslușit și cât se poate de simplu, fără vreun aport din partea Divinității: Universul a fost creat de o explozie originară  - teoria Big Bang, iar oamenii s-au dezvoltat conform Teoriei darwiniste. În ciuda acestor opinii, aparent fără cusur, plămădirea acestei lumi este minunată și în orice găsim un tâlc, astfel încât nu putem lăsa făurirea lumii pe seama hazardului. Chiar dacă mulți nu înțeleg miracolul, iată că în urmă cu aproape trei mii de ani, psalmistul David a înțeles această taină și o redă sublim: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria. Ziua zilei spune cuvânt și noaptea nopții vestește știință“– Psalmul 18, „Dumnezeu mare este Domnul și Împărat mare peste tot pământul. Că în mâna Lui sunt marginile pământului și înălțimile munților ale Lui sunt. Că a Lui este marea și El a făcut-o pe ea și uscatul mâinile Lui l-au zidit.“ – Psalmul 94, „Făcut-ai luna spre vremi, soarele și-a cunoscut apusul său. Pus-ai întuneric și s-a făcut noapte […] Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înțelepciune le-ai făcut!“ – Psalmul 103

Miracolul din inima lumii

Din fericire, sunt și oameni de știință, nu doar teologi, care susțin că Dumnezeu ne-a creat și nu am apărut pe această lume dintr-o întâmplare: „De la mijlocul anilor '60, teoria "Big Bang" a creării Universului a devenit, practic, punctul de vedere acceptat de toți astronomii. După cum știți, teoria Big Bang-ului prevede că Universul a apărut în urmă cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, ca urmare a unei explozii primordiale. Toate cele 100 de galaxii ale Universului cunoscut au fost comprimate în mai puțin de un atom și, dintr-odată, a avut loc o explozie. Praful de particule generate a determinat acest minunat și armonios sistem al Creației. Aceasta este concluzia marilor gânditori ai zilelor noastre. De exemplu, Allan Sandage, unul dintre cei mai influenți astronomi ai secolului XX, foarte cunoscut pentru determinarea vârstei Univeruslui, a declarat că Big Bang-ul nu poate fi considerat decât un miracol. Acest miracol a dat naștere unei alte înțelegeri științifice contemporane a creării omului, numită "principiul cosmologic anthropic", potrivit căruia Universul a evoluat într-un mod care a făcut posibilă apariția oamenilor. Cu alte cuvinte, crearea Universului și evoluția sa au ca scop apariția unor ființe conștiente de sine, ca noi. Aceasta este o înțelegere spirituală a Creației. Patrick Glynn, de fapt, după ce a analizat atent și sistematic toate teoriile științifice moderne despre creație, concluzionează că, "în realitate, principiul anthropic spune că umanitatea este (aparent) cauza fundamentală a Universului. Universul poate fi înțeles ca un proces orchestrat pentru a atinge scopul creării oamenilor. “ – Kyriacos C. Markiades, Izvorul Iubirii, Ed. Herald

Joaca omului de-a Dumnezeu

Chiar dacă opiniile unor specialiști vin în ajutorul Adevărului, mai e mult până departe, în special acum, când știința a avansat într-atât, încât omul își arogă rolul de creator. Tehnica a atins un nivel atât de înalt încât mașinile autonome, care se conduc fără șofer, sunt în perioada de testare și foarte mulți le așteaptă cu sufletul la gură. Zămislirea unui copil nu mai e privită acum precum un miracol, o binecuvântare de la Domnul, ci un proces de marketing, întrucât există clinici specializate în fertilitate, care își ademenesc clienții prin posibilitățile pe care le oferă acestora, de a alege culoarea ochilor viitorului bebeluș ori sexul acestuia. Se încearcă o simbioză între creierul uman și roboți, prin crearea unui implant numit „Link“. Astfel, compania Neuralink, fondată de Elon Musk în 2016, tinde să creeze un microcip pentru a fi implantat în creierul uman, invizibil din punct de vedere cosmetic și care să ofere posibilitatea persoanei gazdă să aibă control asupra unui computer sau asupra oricărui alt device, oriunde s-ar deplasa. Dacă scopul primordial este acela de a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități, mirajul atotputerniciei omului este extrem de periculos și mă întreb unde ne vom îndrepta fără Dumnezeu.

Sensul după care tânjim

Așadar, în jurul acestor aspecte se învârte interesul oamenilor în prezent, fără cea mai mică intenție de a-L cunoaște, sau mai bine spus, a-L recunoaște pe Dumnezeu. Dacă însuși diavolul crede în Evanghelie și îl recunoaște pe Dumnezeu, „Și iată, au început să strige și să zică: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul Lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești?“ – Matei 8, 29, încercați, vă rog, să faceți un exercițiu și să realizați cât de mulți cad pradă vicleșugurilor acestuia, așa încât noi nu mai credem în Evanghelie, noi nu-L mai recunoaștem pe Dumnezeu drept Tatăl nostru, făcătorul tuturor făpturilor văzute și nevăzute, Stăpân al acestei lumi, întrucât nimic nu este lăsat la voia hazardului, ci totul este înfăptuit cu un scop bine determinat, toate sunt semnificative. Este sensul după care tânjim cu toții, poate fără să știm ce ne lipsește. „Cât de limpede îmi este că Domnul ne conduce. Fără El n-am putea nici măcar gândi binele; de aceea trebuie să ne predăm cu smerenie voii lui Dumnezeu, fiindcă Domnul ne călăuzește. – Sf. Siluan Athonitul, ”Între iadul deznădejdii și iadul smereniei”

Lumea este atât de plină de sens, încât este imposibil să considerăm că a fost creată din nimic și că Dumnezeu nu există. Noi suntem cei care am pierdut sensul prin faptul că negăm energia creatoare, iubirea care ne-a plămădit și care le ține pe toate, pentru că toată frumusețea acestei lumi este creată doar prin iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi, iubirea care ne cuprinde, dacă permitem și pe care o putem simți în fiecare clipă a vieții. „Dumnezeu, Care a făcut lumea și toate cele ce sunt în ea, Acesta fiind Domnul cerului și al pământului, nu locuiește în temple făcute de mâini, nici nu este slujit de mâini omenești, ca și cum ar avea nevoie de ceva, El dând tuturor viață și suflare și toate. Și a făcut dintr-un sânge tot neamul omenesc, ca să locuiască peste toată fața pământului, așezând vremile cele de mai înainte rânduite și hotarele locuirii lor, […] Căci în El trăim și ne mișcăm și suntem.“ – Fapte 17, 24-26, 28 Acesta este sensul după care trebuie să ne ghidăm. Restul este lipsit de sens, iar nonsensul se datorează doar acțiunilor noastre.

Cultivând nonsensuri

Într-adevăr, este lipsit de sens faptul că liderul din estul Europei, de altfel creștin ortodox, al cărui discurs politic conține de cele mai multe ori argumente de ordin religios, este acum ghidat de o sete diabolică după putere și control, care face mii de victime în rândul semenilor săi. Este lipsită de sens chiar și defensiva vecinilor săi, care chiar dacă luptă pentru integritatea teritoriului pe care îl prețuiesc, pentru ca invazia să nu devină precedent agreat, prețul plătit este prea scump, și anume viețile prea multor oameni nevinovați. Este lipsit de sens cum, în schimbul a câtorva minute în care am putea să-i auzim vocea mamei, spre exemplu, alegem să pierdem timp prețios pe Tik Tok sau pe alte platforme online. Este lipsit de sens cum nu ne mai bucură deloc lucrurile mărunte, dar care contează cu adevărat și ne fac fericiți, preferând în schimb superficialitatea vieții materiale.

Nimic fără Dumnezeu!

Fără Dumnezeu suntem nimic, niște forme fără conținut, fiind în stare să atentăm inclusiv la integritatea corpurilor noastre. „Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt, Care este în voi, pe Care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu preț! Slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în Duhul vostru, care sunt ale Lui Dumnezeu.“ – I Corinteni 6, 19-20 Fără Dumnezeu, ne-am transformat din vase în care Domnul abia așteaptă să-și reverse harul, în vase întinate de ignoranța noastră cu privire la existența Lui. „Deci a zis Iisus celor doisprezece: Nu vreți și voi să vă duceți? Simon-Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veșnice.“ – Ioan 6, 67-68 Pe măsură ce ne depărtăm de El, pierdem direcția și se instalează starea de confuzie, vin angoasele, își fac loc gândurile depresive și brusc viața devine posomorâtă, neștiind încotro s-o apucăm. Fără Dumnezeu, zvonuri precum o viitoare pană de curent electric sau gaze, ori rata cu care crește inflația sau criza financiară care se adâncește, aduc panică în rândul oamenilor. „Când harul e cu noi, mintea noastră e puternică; dar când pierdem harul, atunci vedem neputința noastră; vedem că fără Dumnezeu nu putem nici măcar gândi ceva bun.“ – Sf. Siluan Athonitul, op. cit. Dacă viața noastră se limitează doar la ceea ce este palpabil, amărăciunea lumii ne va seca sufletele destul de curând.

Fără Dumnezeu, totul este pierdut și orice ne propunem este în zadar, căci fără Adevărul esential, demersul e ratat din start. „În veac, Doamne, cuvântul Tău rămâne în cer; În neam și în neam adevărul Tău. Întemeiat-ai pământul și rămâne. După rânduiala Ta rămâne ziua, că toate sunt slujitoare Ție.“ – Psalmul  118 Să nu uităm că noi, rătăciți fiind și recuperați de blândul Păstor, avem obligația să nu ne îndepărtăm de Adevăr. Odată ce-am fost răscumpărați cu preț de sânge, avem datoria să nu ne abatem nicicând de la Calea cea dreaptă. Sau cum spune același Sfânt Siluan: O, Doamne, fă ca prin puterea harului Sfântului Duh să viețuim după sfânta Ta voie“

De același autor