„…să mergi bine cu sănătatea, precum bine mergi cu sufletul.” (III Ioan 1, 2)

Colorați-vă viața!Mihaela Popa 31.10.2016

Nuanţa hainei pe care o purtăm şi culoarea pixului cu care scriem ne influenţează starea sufletească!

În trecut, copiii erau îmbrăcaţi în haine de culoare roşie pentru a fi vindecaţi de pojar. În centrele specializate, acneea se tratează cu ajutorul culorii roşu. Bolile vasculare se tratează cu ajutorul culorilor albastru şi verde. În cazul afecţiunilor pulmonare se folosesc lămpile de culoare albastră, iar în sanatoriile de boli pulmonare pereţii erau vopsiţi în albastru deschis, pentru că această culoare întăreşte imunitatea organismului.

Toamna... gri?

Toamna este considerată, de cele mai multe ori, un anotimp gri, mohorât, trist şi care te duce cu gândul la moarte. Personal, nu mi se pare deloc aşa. Toamna este o perioada de pregătire pentru iarnă. Începe prin a fi rece dimineaţa şi seara, foarte frig noaptea şi cald ziua. În acest context, nu doar noi luăm atitudine în privinţa schimbării climatice, ci şi lumea vegetală. Mai întâi frunzele îşi schimbă culoarea, creând peisaje minunate – temă preferată de mulţi fotografi şi pictori –, apoi cad. Pare trist, din moment ce, cu câteva luni în urmă, ne bucuram de apariţia lor, însă trebuie să înţelegem acest fapt ca pe un „gest” de apărare împotriva îngheţului. Dacă frunzele nu ar cădea, gerul iernii ar îngheţa frunzele care au un conţinut bogat în apă, şi atunci copacului respectiv i-ar fi mai greu în faţa frigului şi a greutăţii gheţii. Mai exact, în loc de anotimp al morţii, putem spune că toamna este anotimpul conservării vieţii.

Să mai lămurim un lucru: cromoterapia nu are legătură cu ceea ce înseamnă feng shui, yoga sau alte meditaţii de acest soi. Cromoterapia este bucuria pentru ceea ce este în jurul nostru, pentru natura care îşi schimbă culoarea hainei în funcţie de anotimp – şi aceasta într-un mod încântător.

S-au realizat studii de amploare diferită care au observat faptul că nuanţa hainei pe care o purtăm, culoarea pixului sau a creionului cu care scriem sau alte culori din jurul nostru, ne influenţează într-o anumită măsură starea sufletească de fond din ziua respectivă.

Existenţa celor şapte culori spectral în lumina aparent incoloră a soarelui poate fi probată atunci când apare un curcubeu sau într-un laborator optic cu ajutorul unei prisme.

Studii experimentale au încercat să afle în ce măsură culorile pot acţiona în profunzime, în scopul vindecării organului bolnav. Fiecare organ emite unde electromagnetice care interacţionează cu tot ceea ce le înconjoară. Organele vibrează în armonie unele spre celelalte. Această armonie poate fi tulburată şi poate crea vibraţii anormale, producându-se diverse patologii.

Culoarea (considerată a fi o rază de lumină şi, deci, undă electromagnetică) poate influenţa vibraţiile electromagnetice ale organelor. Acesta este principiul de funcţionare a cromoterapiei. Această metodă terapeutică are influenţă nu doar fizică, ci şi emoţională, spirituală, psihologică şi ajută la stimularea procesului de autovindecare.

Cromoterapia şi bucătăria

Toamna este şi momentul când gospodinele pregătesc murături – un mod util şi gustos de a conserva o parte din legumele toamnei pentru zilele iernii – devenit în ultimii ani o adevărată artă gastronomică. Una din cele mai simple căi de a urma terapia prin culori este aceea de a aduce în dieta noastră zilnică fructe şi legume de culori diferite.

De același autor