„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Antibioticele naturaleDr. Roxana Constantinescu 03.03.2022

”Farmacia lui Dumnezeu are program permanent și este deschisă pentru toată lumea”

În ultimii doi ani, întreaga populație a fost expusă unei terapii excesive de antibiotice, ca urmare a valurilor intermitente de coronavirus, cu toate formele sale mai mult sau mai puțin virulente și contagioase.

Fără excese de medicamente!

În perioada de pandemie, utilizarea și recomandarea antibioticelor au avut o mare recrudescență, poate într-un mod abuziv în unele cazuri.

Folosirea nejudicioasă a acestor medicamente are implicații ireversibile asupra sănătății, care sunt dovedite prin studii recente. Universitatea din Aberdeen comunica faptul că antibioticele de sinteză produc disbioza intestinală, care determină modificări permanente ale mediului intestinal natural. În acest studiu, cercetătorii au constatat că atât antibioticele de sinteză, cât și alți factori precum dieta, stresul sau stilul de viață dezechilibrat contribuie la apariția neoplasmului neo-rectal, în special la tineri, precum și apariția rezistenței la antibiotice, o problemă ireversibilă. Studiile efectuate raportează un risc  estimat cu 50% mai mare de cancer de colon la persoanele sub 50 de ani și un risc estimat cu 9% mai mare la persoanele peste 50 de ani. Ca urmare a acestor informații, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă urmatoarele:

1. utilizarea judicioasă și selectivă a antibioticelor, numai sub indicație medical;

2. asocierea la aceste antibiotice a produselor pro și prebiotice care modulează acțiunea agresivă asupra florei intestinale;

3. recomandarea în stadii incipiente  de boală a unor antibiotice naturale.

Farmacia lui Dumnezeu

Multe plante au fost utilizate din timpuri străvechi, ca leacuri primordiale pentru oameni. S-au descoperit mai multe plante cu efect mai puternic decât antibioticele clasice și există rezultate științifice care le dovedesc eficiența. Antibioticele naturale funcționează similar cu agenții sintetici și au beneficii superioare  acestora, în sensul că nu sunt toxice, nu au efecte neplăcute, nu perturbă flora intestinală saprofită, nu dezvoltă rezistență la medicamente, fiind utilizate în deplină siguranță și stimulează imunitatea. Specialiștii recomandă ca afecțiunile minore să fie tratate cât mai natural posibil pentru a evita efectele nedorite medicamentoase. Cele mai puternice antibiotice vegetale naturale cunoscute sunt usturoiul, ceapa și ghimbirul. Alicina din usturoi și ceapă are efect bactericid și virucid puternic, fiind  indicate a se consuma atât în scop terapeutic cât și profilactic. Usturoiul a fost inclus în studiul pentru prevenția în coronavirus pentru proprietățile sale antimicrobiene, antivirale, imunomodulatoare, antimutagene si antitumorale. Așadar, se dovedește o măsură preventivă împotriva covid-19 pentru că stimulează celulele sistemului imunitar și inhibă producția și secreția de citokine proinflamatorii precum și a hormonului leptina, derivat din țesutul adipos. Ghimbirul este bogat în rășini și uleiuri esențiale care îi cresc efectele diaforeice, dezinfectante și antiinflamatorii.

Oregano este o plantă aromată care conține timol și carvacrol, cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Este indicat în tratamentul bronșitei, dar și în disfuncționalități gastro-intestinale cu flatulență și scaune diareice.

Cimbrul, foarte mult utilizat în gastronomie pentru aroma lui deosebită, conține uleiuri esențiale, printre care și timol cu efecte benefice în infecții. Uleiul de cimbru are proprietăți expectorante. Ceaiul de cimbru, aromat și  plăcut, este recomandat pentru durerile de gât și accesele de tuse, fiind foarte util astmacilor și bronșiticilor. În perioada răcelilor se mai recomandă: ceaiul de soc cunoscut în special în terapiile de dezintoxicare, fiind un foarte bun depurativ; are și proprietăți antiinflamatorii asupra mucoasei sinusale, vindecând sinuzita. Ceaiul de fenicul are proprietăți antiinflamatorii, se recomandă pentru reducerea temperaturii corpului, ameliorează tusea seacă, facilitează dezobstrucția nazală și decongestionarea sinusurilor.

Gălbenelele conțin flavonoide în cantități mari, care sunt antioxidanți vegetali cu rol în protejarea celulelor de efectele toxice ale radicalilor liberi. Aceste flavonoide au și proprietăți antivirale, gălbenelele  fiind indicate în infecții atât virale cât și bacteriene, pentru acțiunea lor antiinflamatorie.

Concluzia cea mai evidentă și importantă pe care trebuie să o reținem este aceea că folosind antibioticele naturale  în infecțiile simple, la debut, nu vom avea efecte secundare, iar imunitatea organismului este mai crescută.   Natura ne pune la dispoziție numeroase variante pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

De același autor