„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Aronia - fructul minune!Dr. Roxana Constantinescu 16.08.2017

Aronia este un arbust relativ mic, cu o înălţime de 150-200 cm, originar din regiunile reci ale Americii de Nord, dar plantat des în estul Asiei. Studiat în America încă din anul 2007, fructul s-a clasat pe primul loc privind cantitatea de antioxidanti organici.

Aronia conţine cel mai mare nivel de antociani- pigmentul care le dă culoarea neagră purpurie şi cel mai mare nivel de proantocianidine- superantioxidantul din plantă. Altfel spus, antioxidanţii sunt compuşi chimici din vitaminele,C,E şi alte substanţe găsite în alimente care protejează celulele din corp de efectele nocive ale oxidării. Antioxidanţii luptă împotriva multor boli degenerative, precum cancer, boli cerebro-vasculare şi ajută la încetinirea îmbătrânirii, în general. Informaţia trebuie înteleasă echilibrat, întrucât aronia ca element singular într-o alimentaţie nesănătoasă nu poate deveni cu adevarat un combatant al cancerului. O cantitate de 100 grame de aronia uscată oferă 16,9 grame fibre macro-nutrienţi esenţiali. Fibrele nu sunt digerate imediat şi trec aproape intacte prin tractul digestiv, aceasta fiind una din proprietăţile sale unice. Aronia ofera 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Este o recompensă generoasă, întrucât vitamina C susţine producerea de colagen, ajută imunitatea şi reduce inflamaţiile organismului. Conţine şi vitaminele: A, E, K, B9, P, ceea ce înseamnă că oasele vor fi protejate, ochii îşi vor păstra vederea bună, iar pielea va fi sănătoasă. O mână de fructe de aronia este exact ce avem nevoie pentru  a preveni răceala. Proprietăţile antivirale ale fructului rezidă din conţinutul crescut al vitaminei C. Cercetările recente confirmă şi efectul împotriva dezvoltării staphylococcus sau escherichia coli. Datorită conţinutului de insulină este recomandat în diabetul zaharat de tip 2, iar 100 grame de fructe asigură necesarul zilnic de acid folic. Din acest motiv este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.

Un alt studiu a dovedit influenţa fructelor de aronia în dezvoltarea unor tumori specifice. Cu ajutorul extractului de aronia, pentru cancerul de esofag rata de dezvoltare a fost redusă cu 60%, iar pentru tumorile de colon cu 80%. Fructele de aronia au un efect tonic general, înviorează, cresc vitalitatea şi sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează şi întreţin buna dispoziţie, purifică sângele şi sunt recomandate în dietele anti age. Ca modalitate de consum, fructele proaspete sunt folosite pentru a prepara: suc, dulceaţă, sirop sau vin. Puse în frigider, îşi păstrează proprietăţile cel mult 1 săptămână. În congelator pot fi păstrate o perioadă mai lungă. Fructele uscate de aronia pot fi consumate ca gustare sănătoasă între mese sau la nişte brioşe delicioase în cantitate maximă de 30 grame/zi. O altă variantă de consum ar fi sub formă de ceai, infuzia în apă fierbinte a bucăţilor de aronia, rezultând un ceai sănătos, plin de antioxidanţi.

Deşi are un gust astringent ca o gutuie şi uşor amărui, a devenit cunoscut pentru că oferă beneficii importante celor care vor să-şi îmbunătăţească sau să-şi menţină bunăstarea prin obiceiuri alimentare sănătoase.

De același autor