„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Beneficiile fructelor de mareDr. Roxana Constantinescu 18.05.2022

”Înlocuiți carnea roșie cu pește și fructe de mare!”

Recomandarea cea mai frecventă a medicilor specialiști nutriționiști este aceea de a înlocui carnea roșie cu peștele și fructele de mare, mult mai sănătoase prin conținutul lor, ușor de digerat și, în plus, simplu de preparat.

Controverse lingvistice

Sintagma a fost introdusă și utilizată pe scară largă și la noi în ultimii 20-25 ani  și stârnește și–n prezent o serie  de confuzii.  Specialiștii numesc “fructe de mare” orice formă de viață marină sau de apă dulce care se regăsește în alimentație.  După cum sugerează și numele, ele locuiesc în apă și au în exterior o coajă sub formă de cochilie. Ele sunt împărțite în două grupe mari moluște și crustacee. Moluștele sunt animale cu corpul moale închis cel mai adesea într-o cochilie și sunt reprezentate de: scoici, stridii, midii, dar și așa numitele “cefalopode” calamar, sepii, caracatiță. Cea de-a doua grupă este reprezentată de crustacee, care sunt animale acvatice  cu corpul alcătuit din segmente acoperite cu o carapace chintoasă: creveți, crabi, langustine, homari. Acestea pot fi completate cu echinoderme, reprezentate de ariciul de mare, mai rar văzut și utilizat în gastronomie, precum și de  algele comestibile, care sunt proliferate în culturi extinse în țările asiatice.

Exotice și binevenite

Aceste specii sunt introduse în dietele mediteraneene întrucât furnizează multiple oligoelemente, vitamina D și acizi grași nesaturați utili funcționării echilibrate a organismului. Conțin mai puțin de 2% grăsime, iar acest lucru este util celor cu afecțiuni metabolice și cardio-vasculare care au interzis consumul lipidelor. Fără proteine organismul uman nu poate funcționa corect, dar din păcate carnea roșie  și brânzeturile care ne asigură proteinele sunt totodată surse de colesterol. Alternativa, fructele de mare, conțin foarte puține grăsimi saturate, deci conținutul în colesterol este redus. Peștii, precum somonul și codul, sunt bogați în acizi grași Omega 3, care protejează inima și creierul.  Crabii sunt crustacee cu un conținut mare de Omega-3, la care se adaugă mineralele: cromul, calciul, cuprul și zincul.  Acizii omega-3 au proprietăți antiinflamatoare, deci sunt recomandați persoanelor cu artrite și  boli inflamatorii cronice. Seleniul este și el prezent în structura crustaceelor, el având un puternic efect antioxidant care stimulează imunitatea organismului și reglează valorile tensiunii arteriale.  Calamarul este și el valoros din punct de vedere al conținutului de omega-3 și minerale precum cupru, zinc, dar și vitamina B și iod. Experții nutriționiști susțin că alături de fier, cuprul joacă un rol foarte important în homeostazia sângelui. Fără cupru, metabolismul fierului se dezechilibrează, fiind afectată formarea globulelor roșii, iar prin prezența vitaminei B și a fosforului, calamarul poate contribui la protecția oaselor, dinților și la profilaxia migrenelor.  Scoicile sunt sărace în colesterol, dar bogate în proteine, zinc, omega-3. În  plus, acestea conțin tirozina, care ajută organismul să se relaxeze și au efect afrodisiac. Scoicile conțin și vitaminele A, C, B12, care asigură vitalitate organismului, precum și calciu, care contribuie la menținerea  integrității oaselor. Midiile formează o categorie aparte, fiindcă, spre deosebire de scoici, au în componență o cantitate mai mare de iod, drept urmare fiind recomandate hipotiroidienilor.  Tentaculele de caracatiță conțin complexul de vitamina B, potasiu, selenium, taurină și fier. Taurina este un aminoacid care ajută la reducerea colesterolului din sânge, la prevenția bolilor cardio-vasculare și un efect protector asupra sistemului nervos.  Sunt indicate a fi consumate  după un  efort neuro-psihic intens, precum și celor care au tendință spre anemie sau chiar au această boală.

Multe foloase și o dilemă

Chiar dacă la noi în țară sunt privite ca alimente “exotice” și sunt asociate cu mesele festive, aceste alimente nu trebuiesc abordate reductiv, ci pot intra în meniul uzual  datorită conținutului lor în oligoelemente, dar  și a gustului plăcut. Beneficiile lor sunt multiple, pentru multe aparate și sisteme:

1.reglează tensiunea arterială și scade riscul bolilor cardio-vasculare;

2.stimulează creierul, funcțiile sistemului nervos, dezvoltarea cognitivă și previne depresia;

3.previne osteoporoza, artrita, alte boli reumatice;

4.stimulează imunitatea;

5.previne cancerul.

Dacă fructele de mare sunt recomandate în post? Răspunsul marilor duhovnici a fost să “se mențină postul tradițional românesc, fără  importuri de obiceiuri culinare străine de credința ori simțirea noastră”. Nu trebuie uitat că în post întâi de toate trebuie experimentată o altfel de foame: cea după Dumnezeu.

Fructele de mare pot ajusta meniul clasic în vederea completării unei diete echilibrate. Ele merită apreciate în lumina beneficiilor importante pe care le aduc organismului uman.

 

 

De același autor