Cancerul de piele şi soareleDr. Roxana Constantinescu 19.06.2018
Nu lăsați lumina să se transforme în foc!
În ultimele decenii, incidenţa cancerului de piele a crescut îngrijorător de mult! Între 2-3 milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de piele, dintre care 132.000 de persoane cu melanom în diverse stadii.
Lumină și …foc!
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, însă dacă este depistat din timp, se poate trata. Cu toate că dermatologii ne recomandă să ne expunem cât mai puţin la soare, iar atunci când o facem să utilizăm creme cu factor de protecţie, un studiu publicat în Revista de Medicină Internă a constatat că evitarea expunerii la soare de fapt creşte riscul de mortalitate. Studiul a fost efectuat pe un lot de 30.000 de femei de vârstă mijlocie din Suedia care au fost urmărite pe o perioadă de 20 de ani. Rezultatele au arătat că expunerea la soare s-a asociat cu un risc redus de mortalitate.
Un alt studiu a scos la iveală faptul că persoanele cu piele deschisă la culoare, ce lucrează în birou şi se expun foarte puţin la soare au un risc mai mare de a dezvolta melanom, iar acest risc a crescut simţitor din 1940 până în prezent. Răspunzătoare este vitamina D care joacă un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar şi poate fi un factor determinant atât în apărarea faţă de infecţii, în dezvoltarea unor boli autoimune cornice, cât şi în apariţia cancerului.
Aşadar, cancerul de piele poate apărea şi ca urmare a unor dezechilibre ale organismului, pe fondul unui sistem imunitar scăzut. De aceea este important să fim echilibraţi în toate alegerile pe care le facem, să nu uităm să ne hrănim sănătos şi să facem sport!
”Paza bună trece primejdia rea”
Persoanele cu riscul cel mai mare sunt cele cu pielea albă, care mai de grabă se ard decât se bronzează, cu ochi albaştri, verzi sau căprui, cu păr deschis la culoare, persoanele care au mai multe aluniţe pe corp, pistrui, un istoric de arsuri solare severe şi un istoric familial de cancer de piele. Secretul prevenţiei este echilibrul între o alimentaţie sănătoasă, bogată în antioxidanţi naturali, mişcare şi expunerea cu măsură la soare pentru ca organismul să poata sintetiza vitamina D. Cel mai indicat este să se evite expunerea solară vara între orele 12-16 şi utilizarea cremelor naturale cu factor de protecţie când soarele este intens. Pe lângă aportul optim de vitamina D, astaxantina poate apăra pielea de efectele nocive ale soarelui şi poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii tegumentelor. Turmericul contribuie şi el la menţinerea capacităţii de autoapărare a organismului, enzimele sunt capabile să ţină controlul inflamaţiilor şi să susţină sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului, iar probioticele îmbunătăţesc digestia şi ţin la distanţă bolile autoimune şi cancerul.