Creierul toamneiMihaela Veșcă 14.09.2017
În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea acestuia. Astăzi, cercetările arată că nuca este stimulent al memoriei, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit.
Nuca se numără printre alimentele naturale cele mai bogate în calorii şi, totodată, cele mai complete din punct de vedere nutritiv. Nucile reprezintă un furnizor important de proteine, grăsimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, acid folic, C), numeroase minerale (cupru, zinc, fosfor, mangan, seleniu, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) şi fibre.
Miezul de nucă are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, dar este mult mai uşor digerabil decât aceasta. Grăsimile din nuci sunt grăsimi nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului.
Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu boli reumatismale, artroze, în stări precanceroase şi tuberculoză. Nucile conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor, fiind necesară în funcţionarea normală a sistemelor muscular şi nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară. Conţinutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întârzierilor de creştere, tulburărilor sistemului nervos. Conţinutul nucilor acţionează şi în sfera digestivă, în caz de ulcere, dispepsii, iritaţii, diaree (din cauza efectului astringent al taninului), constipaţie (datorită fibrelor), având şi efect vermifug, dar şi în sfera genitală, tratând sterilitatea.
Nucile sunt bogate în acizi graşi monosaturaţi, cum este acidul oleic şi o sursă bună de acizi graşi esenţiali omega 3 ca acidul linoleic, acidul linolenic şi acidul arahidonic, compuşi ce ajută la normalizarea nivelului colesterolului. Alături de acizii graşi omega-3 şi fitosterol, substanţele antioxidante conţinute (vitamina E, carotenoidele, acidul elagic etc.) ajută organismul să lupte împotriva cancerului (în special cel mamar), inflamaţiilor, bolilor neurologice şi îmbătrânirii. Vitamina E este un puternic antioxidant, necesar pentru menţinerea membranei mucoase la nivel celular şi a pielii, protejând-o de acţiunea radicalilor liberi şi ajutând în tratarea dermatozelor. în virtutea acţiunii anti inflamatoare ajută la scăderea riscului de apariţie a hipertensiunii, a bolilor coronariene, bolilor arteriale şi a cancerului la sân, colon şi prostată precum şi a infarctului miocardic.
Un consum zilnic moderat de nuci menţine sub control limitele insulinei, aducând beneficii pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tip II – o patologie din ce în ce mai răspândită, cu complicaţii redutabile. Aşadar, bucuraţi-vă de unul dintre darurile cele mai importante ale toamnei.