„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

DE UNDE VINE FERICIREA?Dr. Roxana Constantinescu 14.03.2024

Câteva considerente medicale

Numită ”hormonul fericirii”, serotonina contribuie la menținerea unei stări generale pozitive și de bună dispoziție.

Conexiunile fericirii

Din punct de vedere al chimiei organice, serotonina este o monoamină derivată prin hidroxilare și decarboxilare din triptofan. Ea este sintetizată atât la nivelul sistemului nervos central de către neuronii serotoninergici unde are rol de neurotransmițător, cât și la nivelul celulelor cromafine din tractul gastrointestinal. Din acest motiv emoțiile puternice, fericirea, frica sunt resimțite și la nivelul stomacului. Serotonina este un neurotransmițător, un mesager al creierului, o substanță liant care ajută la realizarea conexiunilor și la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos, asigurând comunicarea între celulele neuronale și transmiterea influxurilor nervoase către organism. Puțini știu, de exemplu, că femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, lucru explicat de psihologi de-a lungul timpului prin faptul că femeile sunt mai deschise în manifestarea sentimentelor și a entuziasmului.

Alimente cu ridicat conținut de fericire

Deși serotonina este un mediator important din creier, aproximativ 80-90% din cantitatea totală este produsă la nivelul tractului gastrointestinal (mai exact celulele specializate din intestine, plachetele sangvine și celulele mast), iar restul este sintetizat și eliberat în creier, de către glanda pineală. Pentru că serotonina produsă în organism nu poate pătrunde prin bariera sanguină a creierului, el trebuie să-și producă propria serotonină. Există alimente bogate în conținutul de triptofan, amoniacidul vital din care este produsă serotonina: carnea de pui, carnea de curcan, nucile, bananele, produsele lactate (iaurtul și o varietate de brânzeturi), fasolea. Totodată există alimente care conțin serotonină. Cele mai bogate în acest hormon sunt nucile, bananele, ananasul, kiwi, prunele și roșiile. Trebuie însă reținut că aceste alimente cresc nivelul de serotonină de la nivelul intestinelor, însă nu influențează și serotonina din creier. Fără serotonină, comunicarea între neuroni nu ar fi posibilă. Este substanța-cheie implicată în reglarea tuturor funcțiilor cerebrale: de la memorie, învățare, dispoziție, comportamente sociale până la reglarea apetitului, somnului, temperaturii corpului. Iată de ce un nivel optim de serotonină reprezintă o condiție esențială pentru sănătate și mulți caută soluții pentru a atinge acest nivel care le permite să se simtă bine.

Vitamina D și starea de spirit

Conversia triptofanului în serotonină este activată de vitamina D, un hormon cu rol de vitamină. Vitamina D este atât de importantă pentru sănătatea creierului încât receptorii săi pot fi găsiți pe întreaga suprafață a creierului. Vitamina D joacă un rol crucial în funcțiile cognitive, mai ales în ceea ce privește învățarea și memoria. Când vine vorba despre starea de spirit, dovezile științifice sunt clare. Cu cât nivelul vitaminei D este mai ridicat, cu atât cresc șansele de a te bucura de bună dispoziție și optimism, arată o serie de studii citate într-o meta-analiză publicată în Mental Health Nursing. Cercetătorii au elucidat de asemenea mecanismul de acțiune al acizilor omega 3. Astfel, un tip de omega 3, acidul eicosapentaenoic (EPA), stimulează eliberarea serotoninei, reducând anumite procese inflamatoare. Un alt omega 3, acidul docosahexaenoic (DHA), influențează receptorii serotoninei, făcându-i mai accesibili pentru acest neurotransmițător. În plus, DHA intră în alcătuirea materiei cenușii a creierului. DHA și EPA protejează membranele celulare, structuri vitale pentru funcționarea tuturor celulelor noastre, inclusiv a celor nervoase. Sinapsele, acele conexiuni dintre neuroni, trebuie să fie bogate în acizi grași omega 3 pentru a funcționa normal. Foarte important este și stilul de viață: grija pentru o alimentație echilibrată și mișcare, atitudinea proactivă și gândirea pozitivă. Dincolo de studii și experimente, putem constata cu toții că alimentația sănătoasă, expunerea la lumină și aer curat, activitatea fizică, schimbarea modului în care gândim și privim viața reprezintă o adevărată terapie pentru creier.

Pentru un creier sănătos

Un nivel optim de serotonină reprezintă o condiție esențială pentru sănătate și mulți caută soluții pentru a atinge acest nivel care le permite să se simtă bine. Super Vitamin D3 este un supliment alimentar ce conține vitamina D solubilizată în trigliceride cu catenă medie din ulei de cocos. Aceste trigliceride asigură transportul vitaminei D, măresc rezistența acesteia la oxidare și favorizează absorbția mai rapidă în sânge. Super Vitamin D3 se prezintă sub formă de capsule moi, fiecare capsulă având 2.000 UI, doza optimă recomandată de specialiști pentru menținerea sănătății sistemului osos, sistemului nervos și creșterea imunității organismului. Omega 3 Marinol este un supliment alimentar 100% natural din ulei de pește concentrat, pur, îmbogățit cu lipază, o enzimă care crește biodisponibilitatea produsului și previne riscul regurgitațiilor neplăcute. Spre deosebire de alte produse, Omega 3 Marinol are un conținut mai mare de acizi EPA și DHA. O capsulă Omega 3 Marinol conține 1000 mg ulei de pește concentrat: total acizi grași Omega 3 – minimum 470 mg, din care 210 mg EPA, 160 mg acid DHA. Studiile au arătat că producția și funcția serotoninei sunt asociate cu cei doi micronutrienți: vitamina D și omega 3, întrucât ei lucrează împreună pentru susținerea activității creierului.

 

 

De același autor