„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Durerea de spateDr. Roxana Constantinescu 21.10.2016

Toamna nu vine doar cu ploi şi nostalgii….

Durerile vertebrale sunt extrem de frecvent întâlnite în practica medicală, reprezentând statistic 6% din solicitările cu care se confruntă medicul. Acestea sunt produse de bolile coloanei vertebrale, precum şi de alte organe şi aparate. Iată aceşti factori: 1. congenitali, cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală; 2. traumatici, în fracturile corpurilor vertebrale sau în herniile de disc; 3. inflamatori, asa cum se întâmplă în spondilita ankilozantă sau în sindromul Reiter; 4. factori tumorali întâlniţi în tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale; 5. factori metabolici, întâlniţi în osteoporoză, osteomalacie sau boala Paget; 6. factori degenerativi, întâlniţi în spondiloză sau în discartroză; 7. factori infecţiosi, de pildă morbul lui Pott; 8. factori psihici, reprezentaţi de depresie, stres sau hipocondrie.

De remarcat că durerile vertebrale sunt mai rare la copil, dar cu o semnificaţie mult mai gravă, sugerând o boală infecţioasă sau neoplazică.

Durerea vertebrală are anumite particularităţi: ea poate debuta brusc ca în hernia de disc sau lent, cum se întâmplă în spondiloze sau poliartrita reumatoidă. Durerile pot apărea în repaus, aşa cum se întâmplă în bolile inflamatorii sau după un efort fizic, dupa o mişcare bruscă, după ridicarea unei greutăţi, aşa cum se întâmplă în hernia de disc sau după expunerea la frig şi umezeală, aşa cum se întâmplă în criza de lumbago. Intensitatea durerii poate fi “surdă”, aşa cum se întâmplă în bolile degenerative sau durere “vie”, aşa cum se întâmplă în hernia de disc. În ceea ce priveşte localizarea durerii, ea poate cuprinde întreaga coloană vertebrală, întâlnită frecvent în bolile inflamatorii sau poate fi localizată pe anumite segmente ale coloanei, aşa cum se întâmplă în spondiloza cervicala sau în hernia de disc. Iradierea durerii poate fi răspândită de-a lungul unei coaste, aşa cum se întâlneşte în nevralgia intercostală sau poate fi răspândită de-a lungul membrului superior, aşa cum apare în nevralgia cervico-brahială, sau de-a lungul membrului inferior, aşa cum se întâmplă în lombo-sciatică sau durerea poate rămâne localizată unde a apărut, aşa cum se întâmplă în criza de lumbago.

Factorii de agravare sunt reprezentaţi de frig şi umezeală, de anumite poziţii vicioase, de ortostatismul prelungit, de mişcările bruşte şi de ridicatul greutăţilor.Ea poate fi atenuată de căldură şi de repausul la pat.

Simptomele asociate durerii vertebrale sunt reprezentate de: contractura musculară în criza de lumbago, de parestezii în lombo-sciatică şi de cefalee şi ameţeală în spondiloza cervicală.Tratamentul durerilor vertebrale depinde de factorii care au produs durerea, dar se recomandă evitarea eforturilor prelungite, evitarea poziţiilor incomode, evitarea variaţiilor de temperatură , a stresului, a consumului de alcool. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antialgice, de antiinflamatorii nesteroide, inhibitorii de COX2 şi miorelaxante. Infiltraţiile cu xilina sau betametazona reprezintă o alternativă în cazul durerilor rebele care nu cedează la medicaţia uzuală. Alături de tratamentul menţionat se recomandă şi tratamentul fizioterapic care constă în terapie cu ultrascurte, infraroşii, curenţi diadinamici, masajul coloanei vertebrale cu creme antiinflamatoare, precum şi elongaţii indicate in anumite situaţii.

De același autor