Pâinea cu maiaMihaela Popa 17.01.2017
Vreţi să fiţi mai sănătoşi? Preparaţi pâinea în casă!
Dospirea aluatului unei pâini este rezultatul unor reacții chimice la care contribuie bacteriile și enzimele din maia și din aer precum și mineralele din sare.
Maiaua este un produs din făină și apă ce fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consumă zahăr și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este saracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru şi are o aromă distinctă, lucru datorat prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili.
Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în opoziție cu pâinea comercială ce folosește prea multă drojdie (crescută controlat în laborator) și este fabricată foarte rapid.
Glutenul, mai tolerabil
Glutenul (responsabil pentru probleme de absorbție precară, artrite, afecțiuni autoimune, diabet etc) prezent în făină este sănătos pentru consum doar atunci când este fermentat corespunzător, altfel el poate fi unul dintre cele mai alergene produse pe care le consumăm. O făină fermentată corect conține 18 aminoacizi, carbohidrați complecși (o sursă de energie foarte eficientă), vitamine B, fier, zinc, seleniu și magneziu într-o proporție optimă pentru a fi asimilate.
Absorbtie superioară a mineralelor
Pentru a fi absorbite mineralele din exteriorul bobului de grâu (tărâțe), este nevoie ca acidul fitic să fie neutralizat în proporție de 90%. S-a observat că acidul fitic poate fi neutralizat prin acțiunea naturală a bacteriilor și într-o măsură mai mică prin coacere. În procesul de dospire cu maia, se elimină tot acidul fitic, pe când în pâinea cu drojdie comercială, rămâne 90% din el!
Benefică pentru flora intestinală
Pâinea dospită natural, datorită beneficiilor fermenților, îmbunătățește treptat populația de bacterii din tractul intestinal facilitând digestia. În plus, bacteriile conţinute de maia sunt responsabile pentru oprirea dezvoltării candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează. Fermentarea îmbunătățește proprietățile amidonului: astfel, pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100. Așadar, pâinea cu maia este mai puțin nocivă pentru diabetici.
În vreme ce pâinea obținută cu drojdie comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.