Pentru o bună vedereDr. Roxana Constantinescu 28.11.2017
Ochiul, fereastra sufletului, o minune a creației lui Dumnezeu
Degenerescența maculară este o afecțiune degenerativă oculară gravă care determină scăderea permanentă și definitivă a vederii oculare. Reprezintă principala cauză de afectare ireversibilă a vederii la persoanele adulte, depășite de 50 de ani și care se manifestă prin perceperea deformată a imaginilor, ca de exemplu liniile drepte sunt văzute curbe sau întrerupte. DM afectează zona de pe retină corespunzătoare de vederea detaliilor și a culorilor, zona denumită maculă, aflată în partea posterioară și centrală a globului ocular.
Există două forme de DM: forma uscată atrofică, reprezentând 80% din cazuri și care are evoluție lentă, motiv pentru care pacienții se prezintă târziu la specialist, în fazele avansate ale bolii. Această formă de boală este produsă de îmbătrânirea și de subțierea țesuturilor maculei. O altă cauză a acestei forme o reprezintă și depunerile galbene de mici dimensiuni cunoscute sub numele de drusen care se acumulează sub maculă. Aceste depuneri determină deteriorarea lentă a celulelor vederii. Pierderea vederii are loc treptat. Pacientul nu orbește, dar pierde capacitatea de a sesiza detaliile și culorile obiectelor din jur, percepând doar formele acestora.
Forma umedă-exudativă reprezintă 20% din cazuri, se instalează rapid și reprezintă forma gravă a bolii. Forma umedă apare atunci când se formează vase de sânge anormale sub retină. Aceste vase de sânge care apar în spațiile din maculă, provoacă o deteriorare rapidă a ei, care poate duce la pierderea vederii centrale într-o perioadă scurtă de timp. Dezvoltarea vaselor de sânge se datorează prezenței în retină a unui „factor de creștere al endoteliului vascular - VEGF” care mărește permeabilitatea vasculară, determinând extravazarea lichidului în retină cu formarea de edem, stimulează migrația celulelor și inflamația. Medicamentele actuale numite anti - VEGF, blochează apariția acestui factor de creștere, ele fiind injectate în cavitatea oculară, având ca efect creșterea acuității vizuale și prevenirea pierderii vederii. Pe piața românească, singurul medicament aprobat pentru această afecțiune se numeste AVASTIN utilizat și în tratamentul cancerului de colon. Efectuarea acestor injecții intravitreene sunt folosite și în tratamentul altor boli cronice: miopie forte, traumatisme oculare, retinopatia diabetică, după intervenția pentru cataractă.
Este important ca după o anumită vârstă să se efectueze controale medicale oftalmologice anuale pentru a încerca prevenirea, încetinirea evoluției sau tratarea unor boli ce pot apărea de multe ori fără prea multe semne clinice. Din consultul oftalmologic nu trebuie să lipsească testarea acuității vizuale, măsurarea tensiunii intra-oculare, dilatarea pupilei pentru un examen de fund de ochi, examen de câmp vizual, testul Amsler, care constă în privirea unui careu asemănător hârtiei milimetrice.
Adoptarea unui stil de viață sănătos reprezintă una din măsurile importante cu care se inițiază tratamentul nefarmacologic și care constă în renunțarea la fumat, dietă echilibrată cu pește, legume și fructe, evitarea sedentarismului. Toate acestea duc la evitarea îmbătrânirii precoce a tuturor organelor, nu doar a celor oculare. Suplimentele nutritive pot întârzia evoluția afecțiunii cu mențiunea că ele nu vindecă boala și nu restituie vederea pierdută. O altă metodă de tratament constă în instruirea pacientului pentru a utiliza la maxim vederea periferică, încă funcțională, prin folosirea ochelarilor speciali, a lupelor și a diferitelor aplicații tehnologice. Terapia cu laser Argon și terapia fotodinamică sunt alternative ale terapiei farmacologice intravitreene indicate în funcție de stadiul de evoluție al afecțiunii.
Cu ajutorul vederii primim multiple informații din lumea exterioară, iar peste 80% din amintirile pe care le păstrăm sunt înregistrate prin vedere. Ochiul este o minune a creației lui Dumnezeu, cum de altfel omul este încununarea creației Lui. Să aveți o bună vedere!