„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Pentru o viață mai sănătoasă OMEGA 3-6-9 în prevenția bolilorDr. Roxana Constantinescu 13.05.2021

Acizii grași omega-3 reprezintă una dintre cele mai studiate categorii de nutrienți, mai ales datorită beneficiilor pe care le au asupra organismului uman. Literatura de specialitate asociază consumul de acizi grași omega-3 cu efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular, imunitar sau nervos, dar și cu scăderea proceselor inflamatoare în diferite patologii autoimune. Astfel, acizii grași omega-3 intervin într-o serie de reacții biochimice esențiale, contribuind la menținerea stării de sănătate.

O inimă mai bună

Acizii grași polinesaturați sunt acizi grași care conțin multiple legături duble în structura lor. În această clasă sunt incluși și acizii grași esențiali, care nu pot fi sintetizați de către organismal uman, dar de care acesta are nevoie pentru o bună funcționare. Acizii grași esențiali includ acidul alfa-linolenic (acid Omega-3), respectiv acidul alfa-linoleic (acid Omega-6), cifra asociată nomenclaturii indicând poziția primei duble legături în scheletul acidului gras.

Acizii Omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) sunt principalii acizi grași polinesaturați care se regăsesc în suplimentele alimentare. Ei pot fi sintetizați din precursorul dietar, acid alfa-linolenic. Sinteza necesită etape multiple de elongare și desaturare, fiind ineficientă la oameni. De aceea, aportul dietar de EPA și DHA preformați este o modalitate mai eficientă de asimilare. Aceștia se regăsesc în alge marine și în carnea de hering, scrumbie și somon.

Acești acizi grași de tip Omega sunt chiar esențiali în multe procese din organismul nostru și pentru sănătatea noastră fizică și psihică.

Omega 3, 6, 7 și 9 au fiecare rolul lor în corpul nostru și aduc beneficii însemnate, însă structura lor și alimentele în care se găsesc ne determină să fim atenți la raportul în care îi consumăm, pentru a preveni deficiențele și excesele.

Printre efectele consumului de Omega 3 se numără: îmbunătățirea activității inimii și stimularea activității mentale, prevenirea demenței, dezvoltarea creierului fetușilor, efect antiinflamator, prevenirea instalării astmului, inhibarea procesului de demineralizare al oaselor, întărirea imunității, creșterea colesterolului bun-HDL, influențe asupra metabolismului general, scăderea în greutate. Cele mai bogate alimente în Omega 3 sunt: somonul, macroul, sardinele, semințele de chia, nucile, semințele de in.

Sursă de energie

Acizii grași de tip Omega 6 sunt tot grăsimi polinesaturate, esențiale, pe care trebuie să le extragem din dietă. Efectele acizilor omega 6 sunt: ameliorarea bolilor cronice, reducerea simptomelor artritei reumatoide și reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism. Alimentele bogate în omega 6 sunt: uleiul din boabe de soia, semințele de floarea-soarelui, nucile, migdalele, caju. Acizii grași Omega 7 sunt grăsimi mononesaturate, neesențiale, ceea ce înseamnă că organismul uman îi poate produce. Deși nu sunt la fel de populari precum Omega 3 sau Omega 6, acești acizi grași au cel puțin la fel de multe beneficii pentru sănătate reprezentate de: efect antiinflamator, reducerea rezistenței la insulină, reducerea depresiei, prevenirea bolilor de inimă, prin următoarele procese biologice:

  • efect antioxidant și antiinflamator;
  • reducerea nivelului de trigliceride: efect doză-dependent, consecință a scăderii producției hepatice de trigliceride și a creșterii clearence-ului lor. Doze de acizi grași Omega-3 de 2-4 g/zi au determinat o scădere a nivelului trigliceridelor de 15%, respectiv 20-25%;
  • reducerea formării plăcilor de aterom și stabilizarea lor: prin reducerea nivelului de macrofage la nivelul plăcilor;
  • scăderea modestă a valorilor tensiunii arteriale: 0.66 mmHg pentru tensiunea sistolică, respectiv 0.35 mmHg pentru cea diastolică/gram de acid gras Omega-3 administrat: efect datorat scăderii producerii de tromboxan A2 vasoconstrictor și reducerii rigidității arterelor. Alimentele bogate în acizi omega 7 sunt reprezentate de: nuci de macadamia, avocado, migdale, cătină, ulei de măsline, ulei de rodie, păstrăv, ouă, somon.

Argument pentru o viață lungă

Acizii grași Omega 9 sunt grăsimi mononesaturate, ceea ce înseamnă că au doar o legătură dublă. Spre deosebire de acizii Omega 3 și 6, aceștia nu sunt esențiali, fiind produși de organismul uman.Efectele acizilor omega 9 sunt: reducerea colesterolului rău (LDL) și efectul antiinflamator. Alimentele bogate în omega 9 sunt: uleiurile de măsline, de avocado, de migdale, migdalele în sine, caju, nuci. Suplimentarea dietei cu acizi grași Omega-3 poate avea un rol pozitiv în anumite contexte patologice, precum în poliartrită reumatoidă, deși sunt necesare doze mari de substanță. Acizii Omega-3 asigură o bună funcționare a aparatului cardiovascular, deși studiile indică un rol în special profilactic – suplimentarea pe termen lung la indivizi sănătoși pare să ofere un grad de protecție semnificativ față de boala cardiovasculară. În cazul bolii arteriale avansate, caracterizate printr-o inflamație cronică persistentă, suplimentarea pe termen scurt poate să nu ofere mari beneficii clinice. Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, iar una dintre principalele sale caracteristici este consumul crescut de alimente bogate în acizi grași omega-3. Studiile efectuate în acest sens au observat un risc cardiovascular mai scăzut în rândul populațiilor care adoptă dieta mediteraneană. O parte dintre efectele benefice asociate cu această dietă este pusă pe seama conținutului de acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 contribuie la scăderea riscului cardiovascular întrucât: scad nivelul trigliceridelor din sânge; cresc nivelul colesterolului bun din sânge (HDL-colesterolul); scad agregarea plachetară și previn blocarea arterelor coronare; scad procesele aterosclerotice; scad markerii inflamatori; scad riscul de aritmii (tulburări de ritm cardiac).

În concluzie, acizii grași omega-3 reprezintă o clasă de grăsimi polinesaturate care contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Pentru a beneficia de efectele pozitive asupra stării de sănătate, atingerea aportului zilnic ar trebui realizată, pe cât posibil, prin adoptarea unei diete care să conțină alimente bogate în omega-3 sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, prin administrarea suplimentelor alimentare cu omega-3.

De același autor