Pentru un ficat sănătosDr. Roxana Constantinescu 26.06.2017
Lacul lebedelor, de Ceaikovski “cade bine” la ficat!
Steatoza hepatică este o afecţiune reversibilă caracterizată prin acumularea trigliceridelor în celula hepatică în timpul procesului numit steatoză – altfel spus reţinerea anormală a lipidelor în interiorul celulei. Această afecţiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasă şi poate fi asimptomatică o lungă perioadă de timp.
Cauzele principale: alcoolism, toxine, anumite medicamente (cele care scad colesterolul din sânge, dar afectează ficatul prin crearea de depozite de grăsimi la nivelul acestuia), boli metabolice ereditare (obezitatea, rezistenţa la insulină, nivel crescut al trigliceridelor în sânge). Simptomele acestei afecţiuni sunt reprezentate de oboseală, disconfort abdominal, mărirea în dimensiune a ficatului. Diagnosticul este stabilit pe baza unor investigaţii: ecografia abdominală, testele sanguine, computer tomograf, RMN, biopsie hepatică.
Remediile clasice: cea mai importantă măsură este îndepărtarea factorilor cauzali, de exemplu prin stoparea consumului de alcool grăsimea abdominală poate dispărea în 6 săptămâni! Tratamentul încearcă să reducă la minim cauzele ficatului gras. Măsurile de prevenţie sunt: scăderea în greutate, controlul diabetului, reducerea nivelului trigliceridelor, sistarea consumului de alcool.
Remediile naturiste sunt: acupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic şi de relaxare. Tratamentul homeopat este reprezentat de Arnica, Avena sativa, Pulsatilla, Thuya. Aromaterapia constă în utilizarea uleiului de portocal, de santal sau de ienupăr, câte 3 picături în lampă. Meloterapia poate fi şi ea luată în considerare: s-a demonstrat că ascultarea compoziţiei “Lacul lebedelor”, de Ceaikovski ameliorează afecţiunile ficatului!
Tratamentul fitoterapeutic este reprezentat de traista ciobanului, folosită în două moduri: Infuzie: din 1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 2 minute, se consuma 2 căni pe zi, o săptămână da, una nu, până la dispariţia stării de oboseală. Decoctul: din 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă, se fierbe 5 minute, se lasă la infuzat 10 minute, se consumă 2 căni pe zi.
O altă plantă folosită este urzica sub forma tincturii din rădăcină, care se prepară astfel: rădăcinile, recoltate toamna, se mărunţesc şi se pun într-un recipient, adaugând o cantitate egală de alcool; se lasă la macerat 14 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi; apoi se filtrează şi se consumă din această tinctură câte 10 picături de 3 ori pe zi timp de 1 lună, cu pauză de 1 lună, după care se reia administrarea. Cătina este folosită sub formă de sirop: pentru copii câte 2 linguriţe pe zi până în ora 14; pentru adulţi câte 2 linguri pe zi până în ora 14.
Profilaxia constă în adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi restricţionarea consumului de alcool. Dieta alimentară constă în:
1.reducerea consumului de carbohidraţi, din zahăr, pâine, paste făinoase, biscuiţi şi alte deserturi;
2.creşterea cantităţii de fructe şi legume proaspete consumate;
3.evitarea produselor alimentare bogate în grăsimi şi a produselor alimentare procesate;
4.eliminarea consumului de produse lactate de tipul smântâna, unt şi optarea pentru alternative organice: iaurt degresat, brânză tofu, ricotta, parmezan.
5.evitarea tuturor tipurilor de margarină;
6.evitarea consumului băuturilor energizante şi carbogazoase;
7.consumul a cel puţin 2 l de apă pe zi;
8.evitarea îndulcitorilor artificiali;
9.consumarea preponderentă a cărnii de pui sau de curcan în dauna celei de porc.
Steatoza hepatică este una dintre cele mai comune afecțiuni ale prezentului datorită unui stil de viață haotic și alimentației nesănătoase.