„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Postul ne reface sănătatea!Dr. Roxana Constantinescu 11.12.2016

Ne aflăm în postul Crăciunului, care reprezintă primul post din anul bisericesc cu durată de 40 de zile și care pregătește ființa omului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post, specific anotimpului rece, pregătește organismul pentru intrarea în iarnă, ținând cont de încărcătura alimentară specifică sfârșitului de an, respectiv sedentarismului și temperaturilor scăzute care favorizează îmbolnăvirile.

Semnificația spirituală a postului constă nu numai în abstinența de la mâncare, băutură, ci trebuie să fie o continuă strădanie de a domina cu spiritul și cu voința instinctele, patimile și pornirile inferioare ale trupului. Din punct de vedere religios, postul este o rânduială disciplinară, prin care Biserica îndrumă viața credincioșilor pe căile creștine ale virtuții și cinstirii lui Dumnezeu. Cunoscută drept cea mai veche metodă terapeutică, postul reprezintă o modalitate foarte simplă și la îndemâna oricui de a redeveni mai ușori și mai luminoși, de a ne redobândi sau de a păstra puritatea și libertatea. În loc să vrem să acumulăm cu lăcomie prea mult din toate, învățăm să renunțăm și să fim mai detașați, pentru că înțelegem că exact această tendință instinctuală de a acumula este în realitate ceea ce ne împiedică să fim cu adevărat fericiți și mulțumiți.

Ca ființe spirituale, oamenii din toate timpurile au postit, știind că aceasta este o modalitate de a ne regăsi în propria ființă lumina divină și totodată de a ne apropia de aspectele profunde interioare. Deși presupune un efort uriaș de voință, postul aduce în final satisfacție și bucurie intensă. Postul în complexitatea lui reprezintă o cale spre desăvârșirea sufletului prin progresul în virtute, iar ca act de cult înseamnă jertfă de evlavie, căință și supunere față de Dumnezeu, tinzând la stabilirea unui echilibru lăuntric, în care spiritul să domine viața omului. Postul extern sau de mâncare se desăvârșește prin postul intern sau de păcate, conducând prin rugăciune la comuniunea cu Dumnezeu. Postul nu este considerat o pedeapsă sau o restricție seacă, este un “alt fel” de a mânca, un fel complementar de a ne bucura, ajungând până la punctul de a deveni o nevoie spirituală vitală. Recomandarea nutriționiștilor actuali este aceea că trebuie consumate alimente sănătoase cât mai “curate”. Aportul nutrițional, chiar dacă în cantitate redusă, este menit să ajute organismul să se detoxifice, să elimine din acumulările adipoase și să-și canalizeze energia pentru vindecarea diferitelor tulburări și pentru concentrarea spirituală. Postul poate fi utilizat ca metodă preventivă și terapeutică pentru stările patologice legate de alimentația necorespunzătoare, reprezentând în primul rând un detoxifiant optim al organismului. În timpul digestiei, 70% din energia organismului este mobilizată pentru acest proces, iar când organismul nu mai primește rația zilnică de alimente, el își restructurează întregul sistem de prelucrare, absorbție și eliminare. Postul accelerează procesul de vindecare și permite organismului să se recupereze în urma unor boli grave, într-un interval de timp destul de scurt. Postul poate vindeca artroza, elimină bolile cronice ale pielii: eczemele, psoriazisul, îmbunătățește starea tractului digestiv la pacienții cu colită ulcerativă, ameliorează hipertensiunea și angina pectorală.

Postul Crăciunului înseamnă din punct de vedere alimentar o dietă vegetariană în care alternează scurte perioade în care se poate consuma pește. Legumele, fructele, semințele, nucile crude, verdețurile și multă apă, sucuri naturale și ceaiurile sunt ingredientele unui post care curăță organismul de reziduuri și regenerează multe funcții și procese din organism. Margarina, dulciurile din comerț, produsele de patiserie sau mezelurile și pateurile vegetale nu reprezintă niciodată alternative sănătoase. La scurt timp de la începerea postului, organismul și receptorii pentru gust din cavitatea bucală și din tractul digestiv se obișnuiesc cu dieta pe bază de legume și fructe, crude sau preparate, fiind o modalitate foarte bună de a ne dezobișnui de dependența față de alimentele procesate, care conțin mulți potențiatori pentru gust și arome chimice. Persoanele care țin post negru 1-2 zile/săptămână trăiesc mai mult și sunt protejate de afecțiuni ale creierului precum Alzheimer și Parkinson. Sfinții Părinți consideră că postul este un izvor de sănătate trupească și sufletească, un mijloc de disciplinare și armonizare a trupului, pentru sporirea puterilor sufletești și în final pentru înnoirea întregii ființe.  Vă doresc un post sănătos şi un Crăciun minunat!

Postul este un izvor de sănătate trupească și sufletească, un prilej de înnoire a întregii fiinţe.

 

De același autor