„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Postul negru- cel mai ieftin medicament Dr. Roxana Constantinescu 27.02.2018

Într-o lume tot mai bolnavă, postul negru este cea mai ieftină şi accesibilă metodă de tratament.

Am intrat în postul mare, care nu este un scop în sine ci o modalitate de a creşte duhovniceşte. Datele clinice şi epidemiologice din literatura de specialitate demonstrează clar capacitatea postului de a încetini procesul de îmbătrânire şi bolile asociate. Dintre factorii majori implicaţi în îmbătrânire, a căror producţie este accelerată de stilul modern de viaţă şi de sedentarism, menţionez:

1. leziuni oxidative la nivelul proteinelor, AND-ului și al lipidelor;

2.procesele inflamatorii;

3.acumularea de proteine şi organite disfuncţionale;

4.creşterea nivelului de glicemie, insulină, IGF1.(IGF1scade odată cu îmbătrânirea şi deficienţa sa este asociată cu anumite patologii.)

În clinicile din Germania (Buchinger)-peste 100.000 de cure şi-au dovedit eficienţa terapeutică în diverse boli:

1.boli cardio-vasculare: ateroscleroza arterială, profilaxia infarctului, boli circulatorii arteriale, venoase, migrene, glaucom;

2.boli gastro-intestinale: constipaţia cronică, hepatopatie cronică, colecistopatie cronică, b. Crohn, colita ulceroasă;

3.bolile sistemului loco-motor;

4. boli de piele: alergii, psoriasis; boli respiratorii: astm bronsic;

5. boli psiho-somatice: depresia;

6.boli maligne.

Postul nu are numai o acţiune de detoxifiere, ci prin efectele imprimate în organism sunt descompuse grăsimile acumulate în exces, celulele anormal dezvoltate, plăcile ateromatoase şi tumorile, care sunt apoi eliberate în fluxul sanguin spre a fi excretate. O altă caracteristică importantă a detoxifierii prin post negru este cea a mobilizării toxinelor de la nivelul ţesuturilor adipoase. Pe durata postului negru, toxinele şi substanţele nocive circulă în fluxul sanguin şi limfatic, fiind eliberate din ţesutul adipos, dar şi din alte ţesuturi spre a fi excretate. Creşterea celulară este de asemenea stimulată şi accelerată pe măsură ce proteinele necesare sunt “reciclate” din celulele distruse. Prin urmare, nivelul proteinelor serice rămâne constant pe durata postului, pe măsură ce, în funcţie de necesităţi, organismul utilizează aceste proteine şi alţi nutrienţi depozitaţi. Dr.Buchinger a concluzionat în studiile sale: ”Necesarul de proteine se diminuează în timpul postului -până în a doua săptămână a fost redus de la 100g la 15-20g/zi, iar această cantitate este de fapt suficientă pentru funcţia normală a organismului pe toată durata terapiei.” Experienţa clinică a arătat că postul poate reprezenta o abordare terapeutică extrem de eficientă şi în cazul diferitelor forme de depresie, al nevrozelor, al anxietăţii. Rezultatele studiilor au arătat că postul îmbunătăţeşte capacitatea persoanei de a se adapta situaţiilor stresante, generatoare de sentimente ce pot interfera cu activităţile de zi cu zi. Ca şi în cazul studiilor pe modele animale, la oameni a fost observat faptul că pe durata postului, atât inflamaţia, cât şi durerea sunt reduse semnificativ la pacienţi cu artrită reumatoidă. Tot în urma acestor studii s-a concluzionat faptul că restricţia numărului de calorii pe care individul o consumă zilnic determină o creştere semnificativă a duratei de viaţă, cu dublarea duratei de supravieţuire în cazul postului reluat periodic. Unul din mecanismele generale de acţiune ale postului negru este cel de declanşare a unui răspuns celular adaptativ, ce determină o creştere a capacităţii celulare de a face faţă stresului şi de a contracara procesele patologice. În plus, prin efectul de protejare a AND-ului, de suprimare a creşterii celulare şi de stimulare a apoptozei (moarte celulară) a celulelor afectate, postul poate stopa sau preveni formarea şi dezvoltarea tumorilor. Postul negru modifică neurochimia cerebrală şi activitatea reţelelor nervoase în maniere ce optimizează funcţia creierului şi metabolismul energetic periferic. Pe lângă aceste modificări benefice de la nivel celular, să nu uităm că postul reprezintă şi un exerciţiu sufletesc prin care creştinul se poate apropia de Hristos: postul disciplinează trupul, înfrânează patimile, iar rugăciunea curăţă mintea de gândurile negative. Postul este un urcuş duhovnicesc, o ascensiune frumoasă dacă include dezrădăcinarea patimilor şi dobândirea virtuţilor.

Într-o lume tot mai bolnavă şi deopotriv de săracă, postul negru este cea mai ieftină şi accesibilă metodă de tratament, din nefericire tot mai mult ignorată.

De același autor