Postul negru te poate salva!Dr. Roxana Constantinescu 03.04.2018
Mecanismele biocelulare ale postului negru precum şi procesele intime de la nivelul ţesuturilor susţin validitatea utilizării acestei terapii în bolile grave.
Postul negru modifică neurochimia cerebrală şi activitatea reţelelor neuronale în sensul optimizării funcţiei creierului şi a metabolismului energetic.
Creierul comunică şi controlează toate organele periferice implicate în metabolismul energetic. Postul stimulează activitatea parasimpatică mediată de neurotransmiţătorul aceticolina în neuronii de la nivelul intestinului, inimii, arterelor, determinând o îmbunătăţire a motilităţii intestinale şi o reducere a ritmului cardiac şi a presiunii sanguine. Prin utilizarea rezervelor de glicogen hepatic, postul determină declanşarea procesului de lipoliză şi generarea de corpi cetonici, conducând la reducerea ţesutului gras din organism. Postul creşte şi sensibilitatea musculaturii şi a celulelor hepatice faţă de insulină, reducând sinteza de IGF-1. Ca răspuns la PN în întreg organismul inclusiv în creier sunt reduşi markerii inflamaţiei şi ai stresului oxidative.
Primele 12-24 de ore de post negru determină o reducere cu 20% a nivelului glicemiei din sânge şi a glicogenului hepatic, împreună cu o modificare a metabolismului: trecerea de la metabolismul glucidic (utilizarea zahărului în reacţiile metabolice), la metabolismul lipidic (în care corpii cetonici derivaţi din grăsimi reprezintă principala sursă de energie a celulei). În timp ce majoritatea ţesuturilor pot utiliza acizi graşi ca sursă de energie, în timpul perioadelor lungi de post, creierul consumă doar corpi cetonici şi glucoză. Corpii cetonici sunt produşi în celulele hepatice din acetil-coenzima A generate prin beta-oxidare din acizi graşi eliberaţi în circulaţia sanguină de către ţesutul adipos (ca răspuns al organismului faţă de post), dar şi din conversia aminoacizilor cetogeni. După consumarea depozitelor de glicogen din ficat, corpii cetonici, grăsimile derivate din glicerol şi aminoacizii reprezintă principala sursă de producere a aproximativ 80g/zi de glucoză prin procesul de gluconeogeneză, glucoza utilizată în preponderenţă de creier. În funcţie de greutatea corporală şi de substanţele prezente în sânge, corpii cetonici, acizi graşi liberi şi procesele de gluconeogeneză sunt cele care permit supravieţuirea oamenilor timp de 30 de zile sau mai mult, în absenţa oricărei surse de hrană.
Efectul postului negru în cancer: postul negru are efect asupra unor markeri prezenţi în această boală: IGF-1, insulina, glucoza, IGFBP1 şi corpii cetonici, generând un efect protector, ce contribuie la reducerea afectării AND-ului şi a proceselor de carcinogeneză, determinând condiţii nefavorabile creşterii tumorilor şi a celulelor precanceroase. Studiile de specialitate au arătat că postul are o acţiune selectivă asupra organismului, protejând celule sănătoase de efectele oxidanţilor şi a medicamentelor chimioterapice. Postul negru determină instalarea procesului de ketogeneză-producţie de corpi cetonici, promovează modificări ale căilor metabolice şi ale proceselor celulare precum rezistenţa la condiţii de stres, lipoliză şi autofagia. Autofagia este un proces catabolic ce determină degradarea componentelor unei celule şi moartea celulei respective sub acţiunea propriilor enzime lizozomale. Autofagia permite supravieţuirea celulelor în condiţii de inaniţie sau stres şi are rol esenţial în hematopoeză şi răspunsuri imunitare. Autofagia este implicată în răspunsuri imune antitumorale şi în stimularea toleranţei organismului faţă de tratamentele standard. Postul negru activează autofagia la nivelul ficatului şi a sistemului nervos cu preponderenţă. Autofagia este considerată principalul proces citoprotector şi are un mecanism comun de control calitativ, ce elimină agregatele proteice şi organitele cu funcţie deteriorată care sunt prezente în majoritatea celulelor canceroase. Mai mult, studiile au arătat că autofagia mediază efecte protectoare, previne neurodegenerarea şi are un rol central în determinarea duratei de viaţă, adică anti-îmbătrânire.
Postul negru reprezintă o metodă foarte ieftină şi aplicabilă la foarte multe boli grave (cancerul), dar şi o terapie anti-aging.
Regiunile cerebrale implicate în răspunsul de adaptare la condiţiile de post negru sunt reprezentate de:
1.hipocamp-ale cărui celule răspund de procesele cognitive;
2.striatum-rol în controlul mişcărilor;
3.hipotalamus-controlul apetitului şi a temperaturii corpului;
4.măduva spinării-controlul cardio-vascular şi digestiv.