„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

QUERCETINADr. Roxana Constantinescu 13.01.2021

Un nou aliat de prevenire și vindecare a coronavirusului

Covid-19 ne-a dat peste cap viețile. Greu de crezut, dar există și părți bune într-o situație dramatică. Bunăoară, pandemia a dus la renașterea interesului legat de înțelegerea modului în care imunitatea poate fi susținută la cote maxime.

Alternativa naturală

Problema cea mai mare pe care o ridică virusul SARS-CoV-2 este dereglarea sistemului imunitar. Virusul blochează răspunsul timpuriu al imunităţii înnăscute, dar şi răspunsul interferonului IFN-I şi IFN-III, care poate opri multiplicarea virală şi induce un răspuns puternic în citokinele proinflamatorii. Din acest motiv, întărirea imunității este esențială, iar suplimentele sunt benefice, deoarece au efecte secundare minime sau nule.
În vreme ce infecțiile cu noul coronavirus continuă să se extindă, cercetătorii canadieni, și nu numai ei, vorbesc despre o soluție promițătoare în lupta contra COVID-19. Această soluție este quercetina, o substanță naturală, care poate fi utilă atât în prevenirea, cât și în tratarea infecțiilor virale. Studiile de la Clinical Research Institute din Montreal (IRCM) definesc quercetina ca pe un „antiviral cu spectru larg“, care s-a dovedit eficient împotriva virusurilor SARS, Ebola și Zika.

În studiul terapiei anti-covid este analizată o idee esențială și anume studierea quercetinei ca alternativă naturală la hidroxiclorochină. Hidroxiclorochina acționează în cazul COVID-19 pentru că este un ionofor de zinc, adică transportă zincul în celule. Acest zinc ajută la reducerea încărcăturii virale și susține sistemul imunitar. Quercetina este un ionofor de zinc natural. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să presupună că administrată împreună cu zinc, quercetina poate preveni și chiar poate fi folosită în terapia COVID-19.  Acțiunea antivirală a quercetinei a fost studiată nu doar în virusurile cu tropism respirator. Efectul de împiedicare a replicării virale a fost observat și în infecțiile cu herpes simplex, virusul poliomielitic, virusul Dengue, virusul hepatitic B sau C. În infecția cu virusul hepatitic B, quercetina asociată tratamentului antiviral obișnuit a avut rezultate foarte bune.

Quercetina este un bioflavonoid, un pigment care se găsește în multe fructe, legume sau plante și care le conferă acestora proprietăți terapeutice. În mod natural, quercetina se găsește în fructele de pădure, mere, citrice, varza Kale, roșii, ceapă, vinul roșu, ceaiul negru sau poate fi luată din suplimente alimentare. Quercetina acționează ca un antioxidant puternic, neutralizând radicalii liberi care ne afectează de la nivel celular. Pe lângă proprietățile sale antibacteriene și antivirale, ea este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii și pentru capacitatea de a preveni bolile neurologice și de a reduce nivelul tensiunii arteriale.

Tratament și rugăciune

În infecțiile virale, quercetina are trei mecanisme se acțiune:

1.Inhibarea capacității virusului de a infecta celulele;

2.Încetinirea înmulțirii celulelor deja infectate;

3.Reducerea rezistenței celulelor infectate la medicația antivirală. Cercetătorii au observat o scădere a concentrațiilor pulmonare de antioxidanți, de tipul catalază, glutation redus și superoxid dismutază, în a cincea zi de la infectarea cu virusul. Dacă simultan cu infectarea au fost administrate oral suplimente de quercetină, s-a observat o creștere a concentrațiilor pulmonare de catalază, glutation redus și superoxid dismutază. Concluzia cercetătorilor a fost: quercetina administrată în infecția cu virus gripal reface concentrațiile scăzute ale antioxidanților, care vor proteja plămânii de acțiunea radicalilor liberi eliberați în timpul infecției. Este important de menționat că, potrivit ultimelor studii, quercetina poate contribui la blocarea activității enzimatice a 3CLpro și poate lupta, astfel, împotriva Sars-CoV-2. Quercetina poate fi considerată un bun candidat pentru optimizarea și dezvoltarea unui remediu eficient împotriva COVID-19. Acest studiu este derulat de Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud (IACS) din Zaragoza. Quercetina poate fi asimilată prin consumul zilnic de fructe și legume. De exemplu, ceapa are cel mai ridicat conținut de quercetină în comparație cu alte alimente. Aceasta contine 300 mg de quercetină/kg. Dacă este folosită sub formă de supliment, doza zilnică recomandată de quercetină este de 500 mg, însă poate fi utilizată și într-o cantitate de 1000 mg, de două ori pe zi, pe parcursul a 12 zile.Unele persoane pot avea anumite reacții adverse, atunci când quercetina este folosită în doze mari de 1000 mg/ zi, pe o perioada îndelungată. Aceste reacții adverse constau în dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.Conform ultimelor studii, quercetina poate acționa ca un inhibitor al Sars-CoV-2, contribuind la stoparea multiplicării agentului patogen.Pentru coronavirus nu există un tratament, nici alopat, nici naturist, nici homeopatic. Cât despre quercetină, nu avem certitudinea că ar distruge noul virus, însă cu siguranță se numără printre stimulentele imunitare. Indiferent de vârstă, imunitatea organismului este afectată de stresul emoțional, mult mai accentuat în această perioadă. De aceea este recomandat să înmulțim pacea interioară cu ajutorul rugăciunii, lăsându-ne deplin în mâna lui Dumnezeu.

De același autor