„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Respirând otravă . Despre alergia la ambrozieDr. Roxana Constantinescu 01.10.2021

Ambrozia este o plantă perenă, invazivă,originară din America de Nord, fiind denumită iarbă de paragină pentru că se dezvoltă în zonele lăsate în paragină, dar și în câmp, de-a lungul autostrăzilor, în grădini, în culturile de cereale.

Calvarul începutului de toamnă

În ultimii ani, ambrozia a invadat terenurile abandonate și neamenajate din orașe.  Astfel, a devenit  acută problema cu polenul de ambrozie, care de la an la an creează multe probleme pacienţilor: aceştia suferă intens, prezentând fenomene care sunt greu de controlat cu medicamente şi le periclitează activitatea zilnică: puterea de concentrare, efortul fizic şi psihic, activitatea în general. Trebuie subliniat că nu există la ora actuală, nicăieri în lume, un medicament sau picături care să ne vindece în câteva zile  sau săptămâni de alergie, fie că este vorba de alergie la ambrozie sau alt tip de alergie. Ambrozia nu agreează copacii şi vegetaţia deasă. La noi în ţară,  polenizarea ambroziei are loc de pe la începutul lunii august (uneori chiar de la mijlocul lunii iulie) până toamna târziu, când vremea devine uşor mai răcoroasă, terminându-se când vremea se răceşte semnificativ (octombrie-noiembrie). Încălzirea globală a accentuat problema, căldura și seceta ducând la creșterea producției de polen a acestei plante. Ambrozia este o iarbă sălbatică (o buruiană) al cărei polen este împrăştiat de vânt, fiind foarte mic ca dimensiuni şi imposibil de văzut cu ochiul liber. Concentraţia maximă este prezentă în primele ore ale dimineţii, atunci când bate vântul şi în primele ore după furtuni şi ploi, atunci când se usucă şi este ridicat de pe sol de către curenţii de aer.

Alergie sau răceală?

Reacţia alergică seamănă foarte tare cu o răceală obişnuită. Numai că de cele mai multe ori nu avem febră şi particular pentru recţiile alergice la polen, simptomele sunt ample, extrem de supărătoare: conjunctivită foarte agresivă, simptomatologia nazală este exacerbată, pe lângă strănuturi nasul curge și se înfundă; oamenii se plâng că nu pot respira, stau treji toată noaptea şi recurg la tot felul de medicamente pentru răceală, fără niciun fel de beneficiu. Dacă vi s-a întâmplat şi anul acesta, şi anul trecut, şi în urmă cu doi ani să răciţi în a doua jumătate a verii, posibil să nu fie viroză, ci alergie. Alergenii aeropurtaţi sunt multipli şi uneori nu e uşor să afli cu exactitate care este cel care te afectează. Dacă sunt semne de rinită alergică (strănut frecvent, nas înfundat, usturimi în ochi) în perioada polenului de ambrozie (august – octombrie) pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: de sânge sau cutanate.Testele alergologice de tip sanguin funcţionează prin depistarea în sânge a anticorpilor. Testul alergologic de tip sanguin măsoară nivelul de anticorpi din sânge pe care corpul îi produce ca răspuns la un alergen. Nivelul acestor anticorpi este de regulă mult mai mare în cazul persoanelor care suferă de astm.

Teste și contexte

Testul alergologic sanguin este indicat în situaţiile în care pacientul nu poate realiza un test alergologic de tip cutanat. Situaţiile în care nu este indicat ca pacientul să facă un test alergologic cutanat apar atunci când persoana respectivă ia anumite medicamente, precum antidepresivele, care reduc eficienţa testului cutanat, atunci când persoana respectivă are probleme dermatologice – eczeme, urticare sau atunci când aceasta suferă reacţii alergice severe.

Testele alergologice cutanate sunt cele mai folosite teste alergologice. Ele sunt folosite pentru a identifica atât alergenii din aer – seminţe, tutun, praf, păr de animale, pene, cât şi alergenii alimentari – ouă, lapte, alune, nuci, stridii sau peşte. De asemenea testul alergologic cutanat este folosit şi pentru a identifica alergiile la medicamente sau la veninul anumitor animale.Picăturile sau injecţiile cu extracte alergenice standardizate sunt singurele ce asigură tratamentul etiologic al acestei alergii. Este vorba de un tratament de desensibilizare, singurul care poate avea efect pe termen lung. Vom reveni.

De același autor