„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

”Roagă-te și mișcă-ți picioarele!” - Despre insuficienţa venoasă a membrelor inferioareDr. Roxana Constantinescu 14.03.2023

Insuficienţa venoasă cronică este caracterizată de simptome şi semne instalate ca rezultat al alterărilor structurale şi funcţionale ale venelor, cu evoluție lent progresivă cu cronicizare și cu apariția în timp a complicațiilor. Nu neglijați simptomele și luați urgent măsuri în favoarea Dvs!

Un pericol comun

De multe ori manifestările bolii sunt atenuate inițial, factorul estetic fiind cel care alarmează pacienții, dar consecințele pe termen lung reprezintă adevăratul pericol al neglijării bolii. Manifestările bolii pot varia de la cele pur cosmetice până la suferințe grave de tipul ulcerului varicos.

Simptomele caracteristice sunt: senzaţia de picior greu, senzaţia de picior obosit, crampele predominant nocturne, durerea, pruritul, senzaţia de arsură sau senzaţia de picior umflat.  Semnele includ:  telangiectazii, vene reticulare, vene varicoase, edemul, lipodermatoscleroza, dermatita, pigmentarea şi, în stadiile finale, ulceraţia. La nivel mondial 10-33% din femeile adulte şi 10-20% din bărbaţi au Insuficienţă Venoasă Cronică. În statele europene prevalenţa este chiar mai mare, de 20 până la 50%. În România studii epidemiologice recente au arătat o prevalenţă a IVC de 32%.  Cauzele insuficienței venoase sunt multiple, fiind implicați atât factori genetici, moșteniți ereditar, cât și factori de mediu, ocupaționali, traumatisme sau accidente.  Tratamentul Insuficienţei Venoase Cronice este complex, se face în funcţie de stadiul bolii şi include terapia medicamentoasă (sistemică sau locală), terapia compresivă, terapia locală a ulcerului venos, scleroterapia, terapia endovasculară şi tratamentul chirurgical.

Picioare obosite

Tratamentul Insuficienţei Venoase Cronice se stabileşte în funcţie de stadiul bolii, după următorul protocol, tratamentul sistemic putând fi iniţiat inclusiv de către medicul de familie. Sunt evidențiate clinic  6 grade de afectare, clasificate astfel: C0 –nu există semne vizibile sau palpabile, C1-teleangiectazii sau venule, C2-vene varicoase, C3- edemul membrelor inferioare, seara, după efort prin umflarea picioarelor, C4-hiperpigmentarea pielii, C5- C3+ulcer varicos vindecat. C6-C4+ulcer varicos activ. Clasificarea unanim acceptată este  CEAP, care înseamnă: C=clinic, E=etiologic, A=anatomic, P= patologie și definește modul în care se produce efectiv afectarea venoasă locală. Prevenția în această afecțiune ajută destul de puțin, dar este bine de știut că mișcarea, sportul, o dietă echilibrată, menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat, evitarea oricărei forme de căldură excesivă pe picioare (inclusiv epilatul cu ceară fierbinte) ajută la stoparea evoluției bolii.  De asemenea trebuie evitate sauna, masajele în forță, expunerea prelungită la soare, traumatismele.

Îngrijiți-vă!

În lipsa tratamentului boala se complică și poate prezenta și risc vital în prezența anumitor complicații. Ulcerul varicos este una din evoluțiile normale ale bolii, iar complicațiile severe (ca de  exemplu tromboza venoasă) pot invalida persoane tinere sau   provoca decesul persoanele tarate. Tromboza venoasă profundă este mult mai gravă decât cea superficială și evoluează către embolie pulmonară , dacă nu este tratată precoce, având final fatal. O altă problemă a trombozei venoase profunde este sindromul postrombotic care definește starea membrului inferior după rezolvarea episodului acut. Piciorul devine mai gros și cu tulburări trofice permanente. În cazul tromboflebitelor, călătoria cu avionul reprezintă un risc de evoluție a trombozei, pentru care se indică în cazurile incipiente hidratare, mișcare permanentă și contenție elastică, dispărând edemul și dificultățile la mers. Cel mai modern tratament este intervenția cu laser care are multe avantaje: lipsa inciziei chirurgicale, o recuperare rapidă, cu un proces de cicatrizare efficient, în plus este o procedură minim invazivă. Singurul eventual dezavantaj îl reprezintă costul procedurii.   Scleroterapia este o metodă de obstruare a venulelor superficiale cu ajutorul unei substanțe, fiind indicată în tratamentul varicelor nesistematizate. Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune cronică; dacă asupra ei se inițiază tratament din fazele incipiente, evoluția poate fi temporizată, evitându-se paleta complicațiilor nefavorabile. Afecțiunile venoase trebuie tratate cu mare responsabilitate, deoarece de buna funcționare a picioarelor depinde capacitatea de deplasare. Vă doresc sănătate deplină și post rodnic!

 

De același autor