Scoatem sau nu aluniţele? Dr. Roxana Constantinescu 19.07.2018
Simte-te bine ”în pielea ta” și … du-te la medic!
Specialiştii Institutului Naţional de Cancer spun că, în mod normal, aluniţele obişnuite sau cele atipice nu ar trebui să fie înlăturate, unul dintre principalele motive fiind că foarte puţine dintre ele au potenţial cancerigen. Chiar dacă am înlătura toate aluniţele de pe corp, nu avem garanţia că nu ne putem îmbolnăvi ulterior. Melanomul se poate dezvolta ulterior sub forma unei noi aluniţe sau excrescenţe. Acesta este motivul pentru care medicii extirpă doar aluniţele care prezintă modificări de structură. Deci, este esenţială evaluarea dermatoscopică a aluniţelor şi că este necesară înlăturarea lor doar dacă dermatologul le cataloghează cu morfologie modificată. Semnele cancerului de piele sunt:
1. porţiunile de piele pigmentate ce cresc dincolo de marginea lor normală sunt roşii, se umflă sau nu se vindecă;
2. aluniţa sensibilă care dă senzaţie de mâncărime sau durere;
3. aluniţa care îşi schimbă forma, este acoperită de scuame sau sângerează.
Orice excizie a unei aluniţe trebuie însoţită de examenul biopic anatomo-patologic, singurul care pune diagnosticul sigur de cancer.
Este imperioasă prezenţa la controalele medicale periodice întrucât se poate interveni în timp util pentru a preveni orice evoluţie nefavorabilă.
Nu se recomandă a respecta sfaturile care circulă pe internet şi care se recomandă a interveni singur în îndepărtarea aluniţelor.