„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

SEDENTARISMUL- boala civilizațieiDr. Roxana Constantinescu 11.07.2022

”Sedentarismul a devenit cel mai de temut inamic al omului contemporan.”

Stilul de viață este un factor determinant al stării de sănătate a unei populații. Sedentarismul reprezintă un stil de viață, care constă în perioade prelungite de repaus, frecvent întâlnite atât în rândul adulților care au activitate de birou, comunică predominant electronic și folosesc doar mașina pentru transport, cât și în rândul copiilor care sunt atrași de jocurile și device-urile electronice. Sedentarismul este apanajul țărilor dezvoltate, în care tehnologizarea avansată a proceselor de muncă a determinat înlocuirea muncii fizice cu munca sedentară, de birou. Activitatea fizică reprezintă orice mișcare a corpului care implică mușchii scheletici și care consumă energie. Dintre activitățile care presupun mobilizarea unei singure grupe de mușchi sau mai multe, menționăm: activitățile ocupaționale, activitățile din timpul liber (sport, exerciții și activități recreaționale), școala, activitățile casnice, transport (mers pe jos sau cu bicicleta). Activitatea fizică aerobică este activitatea în care mușchii mari se mișcă ritmic și în mod susținut pe o perioadă de timp. Este o activitate de rezistență care îmbunătățește condiția fizică cardio-respiratorie și este reprezentată de mersul pe jos, alergat, înot, ciclism.

Comportamentul sedentar reprezintă orice activitate care implică poziția șezândă sau culcat care presupune un minim de consum energetic, fiind reprezentat de următoarele domenii: ocupațional sau educațional (munca șezândă sau statul în bancă la școală), activitățile din timpul liber (vizionatul la televizor, cititul, utilizarea leptopului), transportul (statul în mașină). Sedentarismul este un fenomen care trebuie tratat ca o boală, deoarece, în timp, are efecte patologice, afectând grav organismul. Iată câteva nefaste consecințe ale sedendarismului:

1. Dereglarea metabolismului prin încetinirea proceselor enzimatice, întrucât, prin inactivitatea musculară, circulația sanguină scade, iar caloriile degradate sunt puține. Enzimele vor deveni inactive cu timpul, iar consecința imediată este tulburarea metabolică prin instalarea diabetului zaharat și a obezității, a dislipidemiei (cresterea trigliceridelor și a colesterolului, mai ales a fracției  LDL), instalarea fibromialgiei, precum și a oboselii cornice.

  1. Creșterea riscului de cancer, care constă în acumularea de toxine, de produși metabolici reziduali numiți radicali oxizi, acumulare efectuată datorită unei circulații sanguine încetinite.
  2. Bolile cardio-vasculare prin încetinirea circulației sanguine, vasele sanguine devin rigide și se pot bloca sau obstrua, instalându-se ateroscleroza și ulterior hipertensiunea arterială, angina pectorală, tromboza venoasă sau arteriopatia periferică.
  3. Depresia este cauzată de scăderea endorfinelor la nivel cerebral, întrucât fluxul sanguin cerebral este diminuat datorită sedentarismului. Endorfinele sunt răspunzătoare de starea de bine a organismului, numite și hormon al fericirii.
  4. Osteoporoza este reprezentată de fragilitatea osoasă și de o densitate scăzută a oaselor și este cauzată de imobilitatea oaselor. Membrele vor avea dificultate de susținere și sprijin al structurilor corpului.
  5. Îmbătrânirea accelerată. Telomerii sunt secvențe repetate de AND situați la capetele cromozomilor, cu rol de a-i proteja de degradare. Odată cu evoluția procesului dec îmbătrânire, telomerii devin mai scurți, iar deteriorarea lor este asociată cu semnele fizice care apar la vârstele înaintate. La persoanele inactive, telomerii se scurtează mai repede, iar procesul de îmbătrânire este mai accelerat. Cercetătorii au descoperit că stresul influențează lungimea telomerilor, iar activitatea fizică reduce nivelul de stres. Cel mai fecvent, cei care au un stil de viață sedentar, nu acordă importanță activităților fizice. Conform unui studiu recent, stilul de viață sedentar este mult mai periculos pentru sănătate chiar decât fumatul sau alcoolul. S-a demonstrat științific că șederea pe scaun timp de 4 ore pe zi  determină încetarea activităților genelor care reglează cantitatea de grăsimi și de glucoză din organism. Alegerea modului de viață, care include menținerea unei condiții fizice tonice ține de responsabilitatea fiecărei persoane. Sunt recomandate principiile schimbărilor comportamentale. care includ susținere socială și pozitivă, auto-eficacitate, iar programele trebuie să înceapă cu o intensitate redusă și să crească progresiv până la nivele moderate de activitate. Este important de reținut mesajul că orice activitate fizică este mai bună decât lipsa ei, mai ales în condițiile vieții actuale moderne care încurajează sedentarismul prin abordarea unui stil cât mai confortabil.

De același autor