Tiroida si bolile ei 2Dr. Roxana Constantinescu 06.08.2016
Hipertiroidia este o afecţiune cu caracter multisistemic (afectează multe organe şi sisteme), care apare preponderent la femei (2%), mai rar la bărbaţi (numai 0,2%).
Cauzele apariţiei acestei boli nu sunt elucidate, dar un rol important la femei îl are perioada de sarcină şi post partum, când există oscilaţii ale stării de imunitate. Factorii de mediu implicate sunt stressul, fumatul,excesul de iod.
Termenul de tireotoxicoza este preferabil celui de hipertiroidie pentru că nu orice exces de hormoni tiroidieni înseamnă numaidecât o hiperfuncţie a glandei tiroide. Sunt situaţii când glanda este pusă în repaus sau chiar lipseşte.
Tireotoxicoza se manifestă printr-un complex de semne clinice datorat excesului de hormoni tiroidieni la nivel tisular, respectiv la nivel de receptor.
Tabloul clinic al sindromului tireotoxic este complex şi amplu şi constă în:
- manifestări generale: pierdere în greutate, termofobie, hipersudoraţie, polidipsie, astenie, prurit;
- cardio-vascular: tahicardie, fibrilaţie atrială;
- neuro-musculare şi euro-psihice: oboseală, nevozitate, iritabilitate, tremurături ale extremităţilor, astenie musculară;
- manifestări ale fanerelor şi cutanate: tegumente calde, umede, fine, onicoliză, păr moale şi fin, căderea părului, edeme ale membrelor inferioare;
- manifestări digestive: apetit crescut, defecaţie frecventă, hipermotilitate intestinala, icter;
- manifestări genitale: amenoree la femei (absenţa menstrei), diminuarea potenţei şi ginecomastie la bărbaţi;
- manifestări osoase şi osteo-articulare: osteoporoza cu dureri osoase generalizate, tasări vertebrale, periartrita scapulo-humerală.
Hipertiroidismul beneficiază de trei tipuri de tratament, respectiv de cel medicamentos, de cel chirurgical şi de cel cu iod radioactiv.
Tratamentul chirurgical şi tratamentul cu iod radioactiv reprezintă tratamente radicale, iar în cele mai multe cazuri pacienţii care se tratează cu antitiroidiene de sinteză necesită după obţinerea normotiroidismului un tratament radical (doar 25-30% beneficiază de o remisiune clinică prelungită). Aşadar, principalul tratament în hipertiroidism este cel radical. Când hipertiroidia nu este tratată, complicaţiile nu vor întârzia să apară, fiind reprezentate de: fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă, osteoporoza, criza tireotoxică.