Tiroida si bolile lorDr. Roxana Constantinescu 06.07.2016
O femeie din 8 suferă de o boală tiroidiană!
Patologia endocrină este atât de diversă încât este cuprinsă în zeci de volume. Statisticile din România stabilesc o frecvenţă crescută a bolilor glandei tiroide: 1 femeie din 8 are o boală tiroidiană.Tabloul clinic este divers şi amplu, multe din aceste simptome nu sunt însoţite de durere şi sunt frecvent ignorate, prin urmare pacienta întârzie consultaţia la endocrinolog.
Glanda tiroidă este localizată în partea anterioară a gâtului la mijlocul distanţei dintre furculiţa sternala şi proeminenţa cartilajului tiroid, la nivelul primelor două inele traheale şi corespunzator vertebrelor C7-T1. Este formată din doi lobi uniti în partea inferioara printr-un istm, are culoarea roz-cenuşie şi cântăreşte aproximativ 30 grame.
Tiroida, o glandă care dă mari bătăi de cap.Glanda tiroidă secretă doi hormoni esenţiali (tiroxina şi triiodotironina), care acţionează identic. S-a constatat că tiroxina acţionează mai lent şi deci este aproape inactivă. Aceşti hormoni ajung în circulaţia sanguină şi influenţează toate metabolismele intermediare. Astfel, cresc glucoza în sânge, scad grăsimile sanguine şi creşte consumul de oxigen.
Hormonii tiroidieni reglează creşterea, diferentierea, dezvoltarea şi maturarea ţesuturilor şi a organismului, realizând dezvoltarea normală programată de codul genetic.
Reglarea secreţiei de hormoni tiroidieni se face sub control adenohipofizar prin intermediul hormonului tireostimulativ TSH cu participarea centrilor hipotalamici, pontini şi bulbari. Sistemul regulator neuro-hipofizo-tiroidian este influenţat de cantitatea de iod existent în sânge şi ţesuturi.
Hipotiroidia este consecinţa deficitului de hormoni tiroidieni având următoarele caracteristici:
- infiltraţia mucoidă a tegumentelor, carotenodermie-culoare galben-ceroasă, păr uscat şi rar,unghii striate şi casante.
- dureri precordiale, bradicardie,viteza circulatorie redusă;
- sforăituri nocturne;
- macroglosie, constipaţie, peristaltism intestinal redus, hipotonia vezicii biliare cu calculoza biliară:
- sistem nervos: încetinirea funcţiilor intelectuale, “găuri de memorie”, sindromuri depresive, parestezii ale extremităţilor, sindrom de canal carpian;
- sistem muscular: crampe musculare dureroase, atrofie musculară, infiltrare mucoidă a muşchilor, lentoare a contracţiei şi relaxării musculare;
- sistem osteo-articular: poliartralgii, creşterea densităţii osoase,
- hematopoeza: anemie, tulburări de coagulare cu defect de adezivitate plachetară,
- sistemul endocrin: hipofiza se măreşte prin hiperplazia tireotropă. Stimularea TRH duce frecvent la apariţia unei hiperprolactinemii. La femeie apar anomalii ale ciclului menstrual, sterilitate, frigiditate, galactoree. La bărbat apar frecvent tulburări de dinamică sexuală şi alterări ale spermatogenezei.
Dacă manifestaţi aceste simptome, consultaţi degrabă medicul. Nu e de glumit!
Enigme ale glandei tiroidiene
Tiroida este/a fost o parte a sistemului gastro-intestinal. Este un caracter filo- si ontogenetic. Stomacul si glandele salivare mai pastreaza si la om proprietatea de a acumula iod.
Transformarea T4 in T3 este unul din mijloacele adaptative ale organismului. T3 este de asemenea inactivat.
Dependenta tiroidei de mediu, de aportul iodat. Amercanii au un aport iodat alimentar de 5 ori mai mare decat europenii. Deficitul iodat este mai mare in Europa Centrala si de Est. Coeficientul de inteligenta ar putea depinde si de aportul iodat.Excesul de iod este de asemenea periculos , putand favoriza aparitia tiroiditelor.