„Nu este mai bună avuția decât sănătatea trupului.” (Isus Sirah 30, 16)

Tulburarile de anxietate – mai mult decât o fricăDr. Roxana Constantinescu 05.11.2019

”Nu vă temeți! Îndrăzniți!”

În faţa unei situaţii periculoase, fiecare dintre noi simte frică. Această stare de frică, manifestată pe termen scurt, este un semnal de alarmă pentru contracararea unui pericol real, printr-o acţiune imediată şi concretă. Frica a asigurat, de-a lungul vremii, supravieţuirea speciei umane şi este normală până la un punct. Ce se întâmplă când aceasta trece în zona patologicului? Anxietatea este o stare de nelinişte şi de anticipare a unui pericol care nu poate fi evitat printr-o acţiune imediată și concretă. Când anxietatea apare ca răspuns la evenimentele obişnuite, iar numărul episoadelor, intensitatea, frecvenţa şi durata simptomelor ajung să ne afecteze activităţile cotidiene, vorbim despre o afecţiune numită tulburare de anxietate (TA). Studiile arată că aproximativ 15% din adulţi vor avea o tulburare de anxietate pe parcursul vieţii, cel mai mare risc de apariţie fiind înregistrat între 10-25 de ani. TA pot fi provocate de dezechilibre neuro-hormonale (de 2 ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi) și de dezechilibre metabolice, de evenimente traumatice sau pot apărea ca reacţii secundare ale unor medicamente. Nu în ultimul rând există o predispoziţie pentru tulburările de anxietate, care se poate transmite genetic.

Tulburarea de anxietate generalizată este caracterizată de îngrijorare, teama permanentă și anticipare, fără un motiv real, a unor situaţii grave legate de sănătate, de resurse financiare sau de locul de muncă. Persoanele care suferă de această tulburare nu se pot relaxa, sunt obosite, iritabile, agitate, au tulburări de somn, de concentrare, de alimentaţie (bulimia nervoasă) și implicit se confruntă cu hipertensiune arterială și cu tensiune musculară. Cauzele acestei afecţiuni nu sunt pe deplin elucidate, dar se pot enumera condiţiile favorizante: antecedentele familiale, situaţii traumatizante din copilărie sau pierderi majore suferite la vârste târzii, conflictele familiale, stresul cronic de la locul de muncă. Tulburarea de anxietate fără o cauză concretă este denumită anxietate generalizată sau anxietate de anticipaţie.

Atacul de panică este caracterizat prin atacuri bruşte de anxietate faţă de posibilitatea apariţiei unui pericol iminent. Atacurile de panică pot fi declanşate de situaţii asociate cu traume în trecut, ca, de exemplu, trecerea printr-o intersecţie în care persoana a fost implicată într-un accident de maşină, manifestarea unor crize hipoglicemice, crize cardiace, respiratorii sau neurologice. În atacul de panică creşte frecvenţa cardiacă, apar transpiraţii, ameţeli, greaţă, dureri în piept, senzaţie de frig sau de căldură, amorţeli, dureri abdominale. Aceste simptome amplifică starea de panică, deoarece persoana în cauză simte că este într-un pericol major, chiar de moarte, creându-se astfel un cerc vicios, teama de teamă în sine. Voi reveni asupra subiectului. Până atunci, să fiți scutiți de frici și de alte situații neplăcute!

De același autor