Universul cafeleiDr. Roxana Constantinescu 17.10.2017
Vă poftim la o ceaşcă de sănătate!
Prima referinţă la cafea din surse înregistrate datează din secolul al IX-lea, deşi această băutură misterioasă și amară cu puteri stimulatoare a fost cunoscută cu multe secole înainte din legendele arabe. Câmpiile înalte ale Etiopei sunt considerate locul de naștere al cafelei. Etiopia și- a exportat boabele de cafea de-a lungul Mării Roșii până în Arabia, unde cafeaua a fost prima dată cultivată la mijlocul secolului al V-lea în Yemen. Prin intermediul pelerinajelor la Mecca și Medina, cafeaua s-a răspândit repede în întreaga Peninsulă Arabă, iar orașul port Mokka a fost centrul comercial al cafelei până în anul 1720. Odată cu extinderea Imperiului Otoman în secolul al XVI-lea, cafeaua s-a răspândit în Asia Mică, Siria, Egipt, Europa de S-E. Comerțul cu cafea a rămas în “mâna” arabilor o lungă perioadă de timp, până la începutul secolului al XVII-lea, atunci când un grup de comercianți olandezi îndrăzneți au introdus ilegal boabele de cafea în Europa.
Cafeaua a fost folosită pentru prima dată pentru efectul său stimulator în mănăstirile Etiopiei de la începuturile Creștinismului pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată. O legendă care datează din jurul anului 1400 povestește despre un păstor yemenit Khaldi, care a observat cum caprele sale deveneau neastâmpărate după ce mâncau niște fructe roșii care creșteau în tufișurile necunoscute de pe acele meleaguri. Khaldi a dus fructul la o mănăstire din apropriere, iar starețul le-a fiert în apă, obținând un lichid amar, dar aromat, care alunga oboseala și somnolența. Cafeaua a fost folosită ca medicament pentru prima dată de Avicenna în jurul anului 1000 dH.
Dintre efectele pe termen scurt ale cafelei asupra organismului uman sunt: creșterea ritmului respirator și a tensiunii arteriale, tremurături ale extremităților și tulburări de echilibru; o gândire mai rapidă și mai clară, alungând stările de somnolență și oboseală; reduce riscul de apariție al cancerului de colon, al litiazei biliare, maladiei Parkinson prin conținutul important de antioxidanți, previne apariția astmului bronșic și diabetului zaharat. Cafeaua are și utilitate externă, pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute de pe mâini, lăsate de usturoi, ceapă sau pește. Se masează palmele cu zaț de cafea, care se îndepărtează cu apă călduță. Strălucirea părului și a pielii pot fi îmbogățite prin aplicarea măștilor naturale din cafea sau folosirea produselor cosmetice care au la bază cafeaua.
Arborele de cafea este tot timpul verde, cu frunze lucioase, rar florile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine și emană un miros puternic asemănător celui de iasomie sau portocal. El înflorește tot timpul anului, iar florile se ofilesc în doar câteva ore. Ceea ce este caracteristic pentru arborele de cafea este faptul că în toate sezoanele este plin cu flori și cu fructe verzi, crude sau coapte, culoarea acestora trecând de la verde la galben apoi la roșu deschis și la roșu purpuriu când ajung la maturitate.
Cu toate că sunt recunoscute efectele benefice ale cofeinei, aceasta este în prezent cel mai popular drog din lume, având în vedere că este folosită pentru efectele sale energizante asupra organismului. Încă din secolul al XVI-lea și până în zilele noastre, cafeaua a avut un impact profund asupra stilului de viață din toate păturile sociale. Începând cu secolul al XIX-lea, cafeaua a devenit cea mai populară băutură din lume, după apă. Consumată cu moderație, cafeaua poate fi fără exagerare cea mai sănătoasă băutură din lume.
Cafeaua a fost folosită pentru prima dată pentru efectul său stimulator în mănăstirile Etiopiei pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată.