Vitamina K sau despre longevitateDr. Roxana Constantinescu 08.05.2023
Vitamina K este o vitamină liposolubilă, descoperită în anul 1929, actualmente indicată în tratamentul osteoporozei, în prevenție și în tratarea fracturilor.
Oasele care dor
Osteoporoza este o afecțiune degenerativă a sistemului osos, în care procesul de regenerare osoasă este încetinit, oasele devenind fragile și predispuse fracturilor. Este o afecțiune silențioasă, care se evidențiază la apariția primei fracturi cauzată de mișcările bruște sau prin dureri de spate sau șolduri, prin reducerea înălțimii sau prin apariția cifozei. Tratamentul pentru osteoporoză cuprinde vitaminele: D, K și mineralele: calciu, magneziu, seleniu care stopează pierderea osoasă. În urma cercetărilor medicale s-au evidențiat 3 tipuri de vitamina K( K1,K2,K3). Vitamina K1 denumită filokinona este cea care intervine în producerea factorilor de coagulare critici cu rol în oprirea hemoragiei și se găsește în legumele cu frunze verzi (varză, spanac, broccoli). Vitamina K2 (menakinona) este sintetizată din K1 și K3 cu ajutorul microorganismelor și se găsește în alimente de origine animală: carne, brânzeturi și ouă. Vitamina K3 (menadiona) se găsește în produsele alimentare, în stare preformată, în cantități mici. În organismul uman aceste forme de vitamina K au roluri diferite și anume: vitamina K1 este prelucrată la nivelul ficatului în vederea activării proteinelor de legare a calciului care intervine în procesul de coagulare a sângelui. Vitamina K2 este utilizată pentru activarea proteinelor implicate în cazul când calciul se epuizează din corp.
Numeroasele beneficii
Multe studii clinice publicate arată că vitamina K2 previne demineralizarea osoasă, acest lucru fiind un beneficiu enorm pentru pacienții cu osteopenie şi osteoporoză. Mai mult, suplimentarea cu K2 este tratament de primă intenţie în Japonia pentru osteoporoză. K2 este un co-factor esenţial în activarea proteinelor GLA în oase (osteocalcină) şi în vasele de sânge (matrixGLA). Fără o doză adecvată de K2, osteocalcina rămâne inactivă şi Calciul nu este redirecţionat pentru a întări oasele.
Boli cardiovasculare
Studiul Iandmark Rotterdam (peste 4800 de subiecţi studiaţi de-a lungul a 10 ani) a demonstrat că participanţii care au consumat cea mai mare cantitate de vitamină K2 provenită din dietă au avut o reducere cu 57% a mortalităţii cauzată de bolile cardiovasculare, comparativ cu cei care au consumat cea mai redusă cantitate de vitamină K2. Chiar şi o minimă suplimentare cu vitamina K2 s-a dovedit a scădea mortalitatea de orice cauză cu 25%. Fără suficientă vitamină K2, osteocalcina decarboxilată şi Proteina MatrixGLA duc la o creştere a calcificării coronariene şi la boli cardiovasculare. Există peste 25 de studii publicate care confirmă că deficitul de K2 este corelat cu o creştere a calcifierii pereților arteriali/coronarieni, iar suplimentarea cu vitamină K2 poate preveni acest fenomen.
Boala secolului
Peste 40 de studii publicate au relevat rolul important al vitaminei K2 împotriva cancerului. Aceasta induce apopotoză în vitro a celulelor leucemice şi scade riscul pentru cancerul de prostată şi de ficat. Studiul EPIC-Heidelberg a studiat legătura dintre suplimentarea cu K2 şi cancerul de prostată (24 340 de subiecţi), şi a descoperit o asociere invers proporțională între consumul de menaquinone şi cancerul de prostată, reducând riscul acestuia cu 30%. Într-un studiu publicat în JAMA, pacienţii infectaţi cu hepatită B sau C (care sunt la un risc mai mare de a dezvolta cancer de ficat) au primit suplimente cu K2. Mai puţin de 10% dintre cei care au primit supliment cu K2 au dezvoltat cancer de ficat, comparativ cu grupul placebo care a dezvoltat cancer de ficat în proporţie de 47%.
Boala sângelui dulce
Rata de pre-diabet şi diabet creşte într-un mod dramatic în societatea noastră. Peste 12 studii publicate arată protecţia vitaminei K2 împotriva dezvoltării diabetului: doar 4 săptămâni de suplimentare cu vitamina K2 scade rezistenţa la insulină. Cum funcţionează? Mecanismul nu se cunoaşte în totalitate, dar conversia osteocalcinei decarboxilate în osteocalcină carboxilată (pentru care este necesar K2) reglează metabolismul glucozei, cel mai probabil prin funcţia celulelor beta pancreatice.
Prevenție și regenerare
Femeile ajunse la menopauză au cel mai ridicat risc de osteoporoză din cauza scăderii nivelului de estrogen. Acesta protejează femeile împotriva pierderilor de masă osoasă.
Unele cercetări au arătat că vitamina K2 previne calcifierea arterelor și a țesutului muscular, deci previne excesul de calciu din organism, ceea ce impune și o protecție a creierului față de maladia Alzheimer. Pacienții care au fost diagnosticati precoce cu Alzheimer au avut niveluri scăzute ale vitaminei K2 în comparație cu grupul de control.
Vitamina K2 are un rol esențial în menținerea elasticității pielii și a prevenirii ridurilor prin stoparea excesului de calciu în elastina din piele.
Un prim pas în tratamentul osteoporozei este adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă o dietă bogată în calciu, exerciții fizice practicate cu regularitate, plus un tratament medicamentos bazat pe suplimente de calciu, Vitamina D, Vitamina K, fitoestrogeni.
Mersul pe bicicletă, alergarea, înotul, antrenamentele specifice de forță stimulează procesul de regenerare osoasă.
Doza zilnică de viață
Cele mai recente studii au evidențiat o relație inversă între nivelul de vitamina K și mortalitatea din toate cauzele, cei cu aport ridicat de vitamina K au fost cu 36% mai puțin predispuși la deces. Vitamina K2 este o vitamină esențială necesară pentru activarea unor proteine importante proceselor fiziologice și în coagularea sângelui. Specialiștii afirmă că acest nutrient uitat și de o importanță vitală ar putea fi legat de creșterea rapidă a unor maladii caracteristice societății moderne. Doza zilnică de Vitamina K2 este de 80 micrograme, dacă nu sunt asociate medicamente cu rol anticoagulant, iar sursele naturale sunt reprezentate de: spanac, varză, salată verde, broccoli, ardei, ulei de măsline, roșii.
Vitamina K2 are o varietate de contribuții unice pentru sănătatea organismului uman. Căutați-o și consumați-o!