„În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea !” (Ioan 16, 33)

Despre îngeri09.11.2016

Preot doctor Mihai Claudiu Băzăvan, invitat la Antena 1 Ploiești

-Biserica ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe Sfinții Arhanheli Mihail și Gavriil care sunt considerați patronii spirituali ai jandarmeriei.

De altfel, biserica îi celebrează astăzi pe toți îngerii. Spunem  și noi pe această cale, „La mulți ani!” tuturor celor care poartă frumoasele nume ale Arhanghelilor Mihail și Gavriil. Despre semnificația acestei zile discutăm astăzi cu o persoană specială, prietenul emisiunii noastre, preotul doctor Mihai Claudiu Băzăvan.

-Bună ziua și „La mulți ani!”

-Mulțumesc mult.

-Mă bucur că sunteți alături de noi și de telespectatorii noștri într-o zi atât de importantă.

-Cu mare drag!

-Biserica a conştientizat dintotdeauna că realitatea este mult mai complexă decât pare. Dincolo de această lume văzută, pe care o percepem cu toţii prin simțuri, există acea lume nevăzută, din care fac parte și îngerii. Ce spune biserica despre îngeri?

-Biserica provoacă. Orice sărbătoare este o mare provocare pentru omul contemporan, pentru că încearcă să-l scoată din ale lui, din confortul  lui.

-Și este foarte greu de scos omul din confortul lui.

-Da, sigur. Acesta-i și caracterul scandalos al credinței creștine pentru că rațiunea de multe ori e nevoită să-și dea demisia, pentru că se intră într-un alt orizont, este vorba de orizontul credinței, credință care îți permite accesul la această dimensiune nevăzută a creației. De fapt nu putem vorbi despre două lumi, una nevăzută și alta văzută. Nu. Trebuie să discutăm de o unică realitate, o unică operă a lui Dumnezeu care are două aspecte: unul  văzut, cel pe care noi îl vedem, îl auzim, îl pipăim, îl gustăm, îl mirosim și cel nevăzut care nu este dat oricui. De altfel, sărbătoarea aceasta este fixată într-o zi de 8, nu întâmplător, pentru că numărul 8 este unul simbolic. Sunt două cercuri care se întâlnesc, adică, dacă vreți, două dimensiuni. Dimensiune nevăzută reprezentată cu vârf și îndesat de către Sfinții Îngeri și dimensiunea văzută, pe care o cunoaștem cu toții. Dar împreună, de altfel, în Liturghie se propune această imagine terifiantă a îngerilor și a oamenilor prezenți în biserică, îngeri și oameni care împreună dau Slavă lui Dumnezeu….

Continuare pe: https://ro-ro.facebook.com/Antena1Ploiesti/