Mii de catolici polonezi s-au rugat la granițele țării pentru „salvarea Poloniei și a Europei de islamizare” și pentru apărarea rădăcinilor creștine09.10.2017
Mii de credincioși catolici polonezi ținând în mâini Sfântul Rozariu s-au rugat sâmbătă, Fecioarei Maria și lui Dumnezeu, pentru mântuirea Poloniei și a lumii, în cadrul unei ceremonii naționale pe care unii au taxat-o drept anti-musulmană, scrie mail.com. Impresionante „lanțuri umane”, formate din sute și sute de persoane, s-au întins de-a lungul frontierelor Poloniei.
Intitulat „Rozariul la Frontiere”, evenimentul a fost organizat de catolici laici, dar a fost sprijinit și de autoritățile bisericești poloneze, 320 de biserici din 22 de dioceze luând parte la ceremonie. Rugăciunile au avut loc începând de pe coasta Mării Baltice, din nor, până în munți, de-a lungul granițelor Poloniei cu Republica Cehă și Slovacia, conform mail.com.
Organizatorii au declarat că rugăciunile ținute în cele aproximativ 4000 de locuri au celebrat centenarul aparițiilor Fecoarei de la Fatima. Evenimentul din Polonia s-a dorit, de asemenea, o comemorare a bătăliei navale din Lepanto din secolul al XVI-lea, când o alianță creștină care a acționat conform dorinței papei a învins forțele imperiului otoman, în Marea Ionică, „salvând astfel Europa de islamizare”, după cum afirmă acum organizatorii ceremoniilor.
Premierul polonez Beata Szydlo și-a arătat susținerea printr-un mesaj postat pe Tweeter. În timp ce organizatorii spun că rugăciunile de sâmbătă nu au fost îndreptate împotriva vreunui grup, mai mulți participanți la rugăciuni au invocat temerile legate de islam drept unul dintre motivele pentru care au venit să se roage la granițele Poloniei.
Polonezii s-au rugat, de asemenea, și în capelele din aeroporturi, considerate drept porți de intrare în țară, în timp ce soldații polonezi din Afganistan s-au rugat la baza din Bagram, a anunțat postul de radio TVN.
Expertul polonez în xenofobie, Rafal Pankowski, conisderă că rugăciunile de sâmbătă sunt „expresia problematică a islamofobiei”, născută într-o perioadă de creștere a sentimentului anti-musulman în Polonia, un fenomen care devine tot mai acut, deși populația musulmană din această țară este insignifiantă. „Întregul concept de rugăciune la granițe întărește modelul etno-religios și xenofob al identității naționale”, a declarat Pankowski, șeful asociației Never Again din Varșovia. La granița polono-cehă din apropierea orașului Szklarska Poreba, sute de pelerini au venit de la sute de kilometri distanță pentru a se ruga în zona munților Karkonosze. Procesiunea, care a adunat tineri și bătrâni, precum și familii care au venit cu copii în cărucioare, a fost formată din pelerini care s-au rugat la Fecioara Maria, înfruntând frigul și ploaia.
„Pentru noi este o chestiune foarte serioasă”, spune Basia Sibinska, care a călătorit cu fiica ei, Kasia, de la Kalisz, în centrul Poloniei. „Rugăciunile la graniță înseamnă că ne dorim să ne rugăm pentru țara noastră.Acesta a fost motivul principal pentru care am venit aici. Vrem să ne rugăm pentru pace și pentru siguranța noastră. Desigur, fiecare vine aici din varii motive, dar cel mai important lucru este de a crea un cerc de rugăciune intensă de-a lungul frontierei”.
În orașul Gdansk, oamenii s-au rugat pe o plajă. Krzysztof Januszewski, în vârstă de 45 de ani, a spus că este îngrijorat de faptul că Europa Creștină este amenințată de extremiști islamici și de pierderea credinței în societățile creștine. „Astăzi suntem invadați de islam și ne e teamă”, a adăugat el. „Ne temem de amenințările teroriste și de faptul că oamenii se îndepărtează tot mai mult de credință”, a spus el.