Știri20.01.2017
Moscheea şi Patriarhia
Biserica Ortodoxă Română nu se opune oficial demersului Cultului Musulman din România de a ridica o moschee de mari dimensiuni în capital. "Patriarhia nu se opune construirii unui lăcaş de cult, al unui cult oficial recunoscut de stat. Problema ridicării moscheii nu are legătura strict cu biserica, ci cu Guvernul, care dă aprobările. Personal, am fost asigurat de Secretariatul pentru culte că e vorba de o moschee mai mare decât cea dintr-un oraş de provincie, şi că nu e vorba de un centru de pregătire a unor lideri islamici", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Muftiatul Cultului Musulman din România are un certificat de urbanism pentru moscheea pe care intenţionează să o construiască în Bucureşti, dar acesta nu dă drept de construire. Ar trebui să urmeze realizarea unui PUZ-Plan Urbanistic Zonal, consultarea populaţiei, operaţiuni realizate de Primăria Municipiului Bucureşti. Abia după acestea, Muftiatul Musulman va putea solicita Primăriei Sectorului 1 eliberarea unei autorizaţii de construire. Protestele unor creştini ortodocşi la adresa construirii unei mega –moschei în Bucureşti nu au fost asumate, ci dimpotrivă, au fost criticate de Patriarhia Română. (mediafax)
Cei mai tineri mucenici
Circa 1.200 de creștini au fost uciși în întreaga lume în perioada noiembrie 2015 - octombrie 2016 "din motive legate de credința lor", a informat miercuri într-un raport ONG-ul protestant "Porți Deschise" (Open Doors), relatează AFP. Numărul creștinilor uciși în perioada 1 noiembrie 2015 — 31 octombrie 2016 a fost stabilit de această organizație evanghelică la 1.173 de persoane, față de 7.100 în 2015, după mai mulți ani de creștere a numărului acestora (1.201 de morți în 2012, 2.123 în 2013 și 4.344 în 2014)."Crizele foarte violente care au determinat cifrele din 2015 au scăzut în intensitate, fie pentru că grupările extremiste au suferit înfrângeri (de exemplu Boko Haram și gruparea Statul Islamic), fie pentru că creștinii au fost deja uciși sau au fugit din zonele" în care erau vizați, scrie "Porți Deschise" în raportul său.
Acest ONG a publicat clasamentul său anual cu "50 de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați" și care arată că 215 milioane de persoane sunt victime ale persecuției, adică o treime din populația creștină a acestor țări. Cel puțin 948 de creștini — dintre care 695 numai în Nigeria — au fost uciși din cauza credinței lor, în timp ce 225 au fost uciși în alte nouă țări, potrivit raportului ONG-ului. Cu toate acestea, organizația estimează că cifrele sale, care se referă numai la asasinatele dovedite pe baza informațiilor obținute de pe teren, din presă sau de pe Internet, sunt sub cele reale. Astfel, Coreea de Nord, prima țară "în indicele global al persecuției creștinilor", nu apare în înregistrarea morților din cauza lipsei datelor fiabile din această țară. (agerpres)
Boboteaza - provocare pentru înotători
Înotători din toată Europa au sărbătorit Boboteaza vineri, 6 ianuarie, scufundându-se în ape reci pentru a ajunge primii la crucile de lemn, unul dintre multele obiceiuri creștine ce marchează sfârșitul festivităților de Crăciun, relatează Reuters.
Se crede că aceste cruci, binecuvântate înainte de preoți, aduc noroc în noul an pentru cei care ajung să le prindă. Această tradiție se păstrează în Grecia, Cipru, Bulgaria și alte locuri. În Turcia, creștinii din Istanbul au sărit în apele Cornului de Aur pentru a prinde crucea, în contextul unei securități crescute după ce un bărbat înarmat a ucis 39 de persoane care sărbătoreau Anul Nou într-un club de noapte din oraș. Temperaturile au scăzut până la minus 8 grade Celsius la Praga, unde înotători cehi au înotat sub Podul Carol pentru a marca această zi de sărbătoare, în timp ce bărbați îmbrăcați ca Cei trei regi au mers călare, într-o reconstituire a scenei Nașterii Domnului. În alte părți ale Europei, au fost alese metode mai...uscate pentru a sărbători Boboteaza, povestea biblică a trei înțelepți călăuziți de o stea în timpul călătoriei lor de la Răsărit pentru a-l găsi pe pruncul Iisus. În Germania, copiii s-au îmbrăcat la fel ca magii, cu mantii colorate și coroane de aur, pentru a-i cânta colinde președintelui Joachim Gauck în fața palatului prezidențial din Berlin. (agerpres)
Şahul şi hijabul
La Campionatul Mondial de Şah din acest an şahistele din toata lumea vor fi obligate să poarte hijab! Încă de la Revoluția Islamică din 1979, Iranul a stabilit ca obligatorie purtarea hijabului de către toate femeile în locurile publice. Nu are importanță dacă femeia aparține unei alte religii decât Islamul, sau dacă femeia este atee, ea este obligată să poarte vălul tradițional numit hijab, de obicei purtat de femeile musulmane. Legea este aplicată cu strictețe de poliția morală notorie a țării; orice femeie găsită în locuri publice, care nu poartă hijab, va fi arestată, admonestată sau amendată. Potrivit Federaţiei Internaţionale de Şah, Iranul a fost singura țară propusă să găzduiască Campionatul și din acest motiv evenimentul va avea loc în … Iran.
Normele și regulamentele Federației nu spun că participanții sunt obligați să poarte hijab. Cu toate acestea, le recomandă jucătorilor sa respecte legile țării-gazdă. Organizația nu a primit, încă, nicio plângere oficială din partea jucătoarelor, privind locul de desfășurare. Dar nu doar hijab-ul rămâne o problemă, ci şi faptul că o femeie necăsătorită nu se poate afla în aceeaşi cameră cu un bărbat. Acest lucru înseamnă că o şahista nu se poate pregăti pentru meci, daca are un antrenor de sex masculin. Potrivit campioanei de şah a SUA, Nazi Paikidze, aceasta alege mai degrabă să nu participe la Campionat, decât să poarte hijab. "Nu simt nicio siguranță pentru femeile din întreaga lume, încât sa joace acolo", a declarat ea pentru The Telegraph. (lonews.ro)