„În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea !” (Ioan 16, 33)

Primul copil cu trei părinţi20.10.2016

Primul copil cu trei părinţi

În urmă cu doi ani Marea Britanie aproba modificarea anumitor legi, pentru a permite clinicilor de fertilitate să deruleze o nouă procedură de fertilizare in vitro, care va rezulta în nașterea primilor copii cu ADN din trei surse. Doctorii din SUA au fost însă cei care au făcut primii pasul definitiv și au adus pe lume cel dintâi copil născut din trei părinţi. Este vorba despre un copil dintr-o familie iordaniană, care a avut mari probleme în trecut cu sindromul Leigh, extrem de rar și nu are tratament curativ. În cazul de față, echipa de medici americani, care a desfășurat procedura în Mexic, unde nu există legi prohibitive în acest domeniu, a optat pentru o metodă prin care se ia nucleul de la ovulul mamei și se inserează în ovulul donat, care, în prealabil, a fost curățat de tot conținutul său, în afară de mitocondrii. Ovulul rezultat, care conține ADN nuclear de la o femeie și ADN mitocondrial de la altă femeie, este apoi fertilizat cu sperma tatălui. Astfel, ia naștere un copil care are ADN donat (mitocondrial) în procent de 0,1% și care moștenește tot codul genetic pentru aspecte precum culoarea părului sau a ochilor de la cei doi părinți.

Criticile aduse acestei metode, în special de reprezentanţi ai Bisericii sau ai comunităţilor religioase,  sunt fundamentate pe experienţele anterioare ale geneticienilor care au mai încrucişat ovule, iar rezultatele nu au fost tocmai reuşite. Atunci, inginerii au depăşit şi limita etică, iar metoda despre care se vorbeşte acum nu se ştie dacă este una sigură, afirmă criticii. “Un experiment genetic masiv. Ne-am pornit pe o cale periculoasă în care “copiii produşi” prin eugenie (disciplină care studiază practica aplicativă a biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului) ar putea fi mai mult decât credem. Ne jucăm de-a Dumnezeu, subminând, prin asta, modelul de familie şi demnitate umană pe care Dumnezeu ni le-a dat”, afirmă Andrea Williams, un membru al comunităţii creştine. (descopera.ro, culturavietii.ro)

Siria: o devalorizare a umanităţii

Prezent la Mânăstirea Putna, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a afirmat, că ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea, având la bază interese meschine ale politicii. În cuvântul său rostit duminică, 25 septembrie, Ioan al X-lea a spus că acum Biserica din Antiohia plăteşte din cauza terorismului şi că din această cauză are loc o strămutare importantă a creştinilor şi că se încearcă uciderea a ceea ce e mai frumos din umanitate, menţionând că sunt ierarhi răpiţi. „Oare ce trebuie să se mai întâmple ca lumea să se trezească? Mai mult de trei ani au trecut de la răpirea ierahilor de Alep. Ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea şi este o devalorizare a umanităţii din cauza intereselor meschine ale politicii”, a spus Patriarhul Antiohiei. El a menţionat că, în Răsărit, creştinismul nu a fost niciodată un element străin. „Suntem un popor care a refuzat şi refuză să plece de pe pământul lui şi refuză să-i dea cineva lecţii de democraţie şi de drepturile omului, în timp ce acestea sunt folosite în scopul uciderii umanităţii şi pentru încălcarea securităţii popoarelor şi a păcii lor. Creştinismul în Răsărit nu a fost niciodată un element străin ci o pată din inima şi entitatea lui. Creştinismul face parte din pământul sirian şi din pământul libanez şi este în miezul fiecărui bob de sol din acest Răsărit, iar noi, creştinii, am trăit şi mai trăim până acum cea mai bună formă de frăţie şi coexistenţă cu fraţii noştri musulmani, în ciuda cruzimii istoriei şi tuturor dificultăţilor ei. Suntem înrădăcinaţi în casele noastre şi pământul nostru şi nici o putere a acestei lumi nu ne poate dezrădăcina din acest pământ. Noi împreună cu ceilalţi suntem seva acestui pământ şi arterele lui”,  a mai spus Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei. (mediafax)

Capelă transformată în toaletă!

Episcopia ortodoxă de Ras și Prizren a emis un comunicat privind transformarea Capelei Cimitirului din Priština (Kosovo) în… toaletă publică. Pristina este locuită de o populaţie albaneză majoritar musulmană. Capela Cimitirului ortodox din Pristina, curățată și restaurată, a fost transformată în toaletă publică și loc de deversat deşeuri. Această situație există, în ciuda faptului că serviciile comunale sunt responsabile de întreținerea cimitirului, iar un gardian a fost plătit să monitorizeze locul. Situatia este similară cu cea a Bisericii „Hristos Mântuitorul” din centrul orașului , incendiată de către extremişti musulmani, pe care eparhia a decis recent să o curețe, municipalitatea Pristinei reacţionând prin trimiterea unor inspectori care au interzis continuarea lucrărilor de curățare. Având în vedere faptul că, în curând, la sâmbăta Sfântului Dimitrie, vor fi oficiate slujbe de pomenire, și că mulți credincioși originari din Pristina  vor vizita mormintele rudelor lor, eparhia va organiza curățarea capelei cimitirului. Episcopul Teodosie de Ras și Prizren a declarat că este dificil de înţeles cum, în secolul XXI, în principalul oraș din Kosovo și Metohia, clădirile creştine sunt folosite ca toalete publice. Este un semn înfricoșător al lipsei de cultură și al celor mai elementare standarde de civilizație. Primarul Pristinei, Shpend Ahmeti, într-un interviu recent pentru Radio Kosovo, a declarat că municipalitatea nu este responsabilă de avarierea sau profanarea clădirilor religioase, declaraţie care contrazice oprirea lucrărilor de renovare a Bisericii „Hristos Mântuitorul”. Aceste abuzuri împotriva libertății religioase sunt o rușine pentru societatea kosovară, a declarat Episcopul Teodosie, menționând că nimeni nu poate opri Biserica să-şi conserve clădirile sale, împotriva celor care le profanează cu încăpățânare.

Sursa: lonews.ro

Biserică aruncată în aer

Duminică, 8 octombrie 2016, extremiștii Statului Islamic (ISIS) au bombardat o biserică asiriană din nord-vestul guvernoratului Nineveh al Irakului. Grupul radical a bombardat Biserica Sfânta Varvara Fouq Attal  aflata în orașul asirian Karemlis, în apropierea orașului Mosul. "Jihadistii Daesh [ISIS] au detonat o serie de dispozitive explozive în interiorul bisericii, duminică după-amiază, biserica fiind distrusă complet", a declarat activistul pentru drepturile omului, Ghazi Shamoun, pentru ARA News. Orașul asirian Karemlis și alte zone creștine au fost evacuate complet după invazia ISIS in Nineveh, în iunie 2014. Mii de familii creștine au fugit din casele lor și s-au adăpostit în Regiunea Kurdistan a Irakului. "Grupul terorist a distrus zeci de biserici asiriene și de situri arheologice în Ninive, în încercarea de a şterge identitatea istorică a zonei", a spus Shamoun. Zuheir Mousilly, un activist mass-media cu sediul în Ninive, a declarat pentru ARA News că, de la controlul asupra orașului Mosul, din 2014, ISIS a distrus o mare parte din sit-urile și monumentele istorice irakiene, după ce a furat elementele detașabile, pentru contrabandă. "ISIS vede acele sit-uri ca pe un sacrilegiu și o întoarcere la păgânism", declara șeful antichităților asiriene, Abdul Maamoun Abdulkarim, pentru ARA News, într-un interviu anterior. (lonews.ro)