„În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea !” (Ioan 16, 33)

Știrile10.03.2017

Îndemn la rugăciune şi dialog

În contextul recentelor proteste la adresa Guvernului, Patriarhia Română a lansat un Îndemn la rugăciune, dialog şi coresponsabilitate socială: „Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populației. […] Trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material. Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit. În acest context social polarizat şi fracturat, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica îndeamnă la rugăciune, dialog şi coresponsabilitate socială. Rugăciunea este necesară, deoarece luminează raţiunea, pacifică patimile egoiste şi cultivă comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă. Dialogul este necesar pentru a depăși conflictele între persoane, instituții şi orientări sociale divergente. Coresponsabilitatea socială este necesară, deoarece transferul de responsabilitate totală asupra adversarului nu rezolvă problemele comune ale societății, care au nevoie de soluții concrete elaborate în comun. Prin urmare, Patriarhia Română cheamă pe toţi slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii să săvârșească rugăciuni pentru pacea şi unitatea poporului român, pentru înnoirea vieţii morale şi spirituale a societății româneşti, dar şi să încurajeze dialogul şi coresponsabilitatea în societate. (Basilica.ro)

La vânătoare de creştini

Abdulgadir Maşaripov, presupusul autor al atacului terorist comis la Istanbul în noaptea de Revelion, ar fi afirmat în faţa judecătorilor că intenţiona să ucidă creştini "pentru a se răzbuna pentru crimele lor din întreaga lume", relatează cotidianul Hurriyet, citând un document juridic.Iniţial, Maşaripov plănuia să atace zona din jurul Pieţei Taksim, însă a renunţat din cauza măsurilor sporite de securitate din jurul pieţei, aşa că a ales clubul de noapte Reina, a mai precizat Hurriyet. "Nu am luat parte la acte (teroriste) înainte de evenimentul de la Reina. M-am gândit să comit o acţiune împotriva creştinilor cu ocazia sărbătorii lui, pentru a mă răzbuna pentru crimele lor din întreaga lume. Obiectivul meu era să ucid creştini", a declarat Maşaripov. "Nu regret ceea ce am făcut. Cred că am reacţionat", a mai afirmat autorul atentatului. Printre cele 39 de victime ale atentatului se numără mai mulţi cetăţeni turci, dar şi turişti din câteva state arabe, India, Canada. Atacatorul, originar din Uzbekistan, spune că împreună cu familia sa intenţionau să ajungă în Siria, însă au fost nevoiţi să rămână în Turcia întrucât nu au putut să traverseze frontiera.Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul terorist, afirmând că reprezintă răzbunarea organizaţiei pentru implicarea forţelor militare turce în Siria. (mediafax)

Un miliard de avorturi!

De când avortul a fost legalizat pentru prima dată în fosta Uniune Sovietică, în 1920, au fost uciși peste un miliard de copii în întreaga lume! Această cifră îngrozitoare a fost prezentată într-un nou raport al Global Life Campaign (GLC). Autorii raportului l-au numit „Cel mai Mare Genocid din Istorie” și urmărește în mod sistematic avorturile raportate la scară globală încă din anul 1920. Datele au fost adunate din peste 100 de țări, teritorii și regiuni în care sunt disponibile, în mod public, statisticile legate de avort, până în anul 2015. Cifra totală a avorturilor este egală cu aproximativ 22 % din populația actuală a acestor țări. Autorii raportului, Thomas Jacobson și Dr. Robert Johnston, au declarat că aceste avorturi au reprezentat „cel mai mare masacru al ființelor umane din istorie, realizat în mod deliberat, depășind cu mult toate războaiele”. De asemenea, raportul a constatat că, odată ce un anume guvern autorizează și susține practica avortului, acesta nu devine un act medical ce se întâmplă tot mai rar, ci, dimpotrivă, crește exponențial. Mai mult, „la nivel mondial, avorturile raportate sunt în număr de aproximativ 12,5 milioane pe an”. Jacobson și Johnston au îndemnat ca fiecare persoană să devină un susținător al copiilor nenăscuți și un promotor al sfințeniei vieții începând din momentul concepției. Ei au scris că această poziționare presupune „acțiuni de influențare și lobby a oficialilor guvernamentali și a legiuitorilor, într-o manieră respectuoasă, demnă și legală”. (culturavietii.ro)


Parteneriatul civil prinde contur

Comisia pentru drepturile omului a avizat favorabil Legea parteneriatului civil, în şedinţa de miercuri, 15 februarie, a declarat iniţiatorul proiectului, fostul deputat Remus Cernea, afirmând că noul Parlament pare a avea "un alt chip şi suflu". Remus Cernea a susţinut că legea partneriatului civil este o necesitate socială şi trebuie adoptată. "Este o lege care ajută acele persoane care convieţuiesc în baza afecţiunii reciproce, a respectului, ani de zile, au bunuri în comun, pot avea probleme de sănătate, în privinţa contractării unor credite, iar legea propusă vine să acorde o serie de facilităţi şi să recunoască drepturi în privinţa acestor persoane", a spus Remus Cernea. Acesta a afirmat că 22 de state membre UE au legislaţii similare, inclusiv ţări majoritar ortodoxe precum Grecia şi Cipru. Ultimele recensăminte au arătat că de facto peste 800.000 de cetăţeni români trăiesc în astfel de uniuni consensuale,  nerecunoscute însă de stat. Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc. Legea parteneriatului civil va fi dezbătută şi în Comisia juridică, cea care va întocmi raportul care va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional. (mediafax)