Un mozaic care datează de acum 1.500 de ani, descoperit în Ierusalim04.09.2017

Arheologii au descoperit, lângă Ierusalimul vechi, un mozaic care datează de acum 1.500 de ani, din era bizantină, a anunțat miercuri Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), informează agenția DPA.

Pardoseala din mozaic de 1 metru și 80 de centimetri conține o inscripție care aduce laude împăratului Iustinian I.

Potrivit IAA, locația descoperirii mozaicului a fost, cel mai probabil, o clădire destinată cazării pelerinilor creștini.

''Împăratul a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai perioadei bizantine și unul dintre cei mai carismatici lideri ai Antichității'', spune David Gellman, conducătorul lucrărilor arheologice.

''Sub domnia sa, Imperiul Roman a cunoscut cea mai mare dezvoltare, iar trecerea la creștinism a fost completă''.

Mozaicul a fost descoperit lână Poarta Damascului, în estul Ierusalimului, care este acum intrarea către vechiul cartier musulman. Israelul a cucerit Ierusalimul de Est în 1967, în timpul Războiului Arabo-Israelian, iar ulterior a anexat regiunea printr-o acțiune care nu a primit recunoaștere internațională.

Gellman a catalogat descoperirea ca fiind ''un miracol arheologic''.

''Eram pe punctul de a opri săpăturile când, dintr-o dată, un colț al mozaicului a ieșit la iveală de sub țevi și cabluri'', a spus Gellman. ''Este uimitor că nu este deteriorat''.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruț Bălu, editor online: Anda Badea)